Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Sobotna priloga

Brezbrižnost do izkoriščanja

Kot odgovor na sodobne načine izkoriščanja delavcev v svetu se povečuje število ljudi, ki zahtevajo sindikalno organiziranje.
Upor zaradi kitajskega načina dela se je v začetku junija zgodil tudi v londonski izpostavi podjetja TikTok, kjer so delavci začeli množično dajati odpoved, ker se niso strinjali z agresivno korporativno politiko. FOTO: Eric Gaillard/Reuters
Upor zaradi kitajskega načina dela se je v začetku junija zgodil tudi v londonski izpostavi podjetja TikTok, kjer so delavci začeli množično dajati odpoved, ker se niso strinjali z agresivno korporativno politiko. FOTO: Eric Gaillard/Reuters
Renata Salecl
24. 6. 2022 | 05:00
8:47

V nadaljevanju preberite:

Zakaj po aferah, kakršna je v zadnjih tednih pretresla Slovenijo – o izkoriščanju pretežno tujih delavcev v podjetjih Marinblu in Selea v Kozini –, kmalu spet pride do otopelosti, zatiskanja oči in celo glorifikacije nekaterih oblik izkoriščanja, ki jih recimo opazimo v visoki kulinariki ali proizvodnji lokalne hrane?

V dragih restavracijah obstajata dve vzporedni zgodbi. Ena je zgodba zunanjega blišča in uspeha, kjer nas zapeljujejo eleganca dekorja in postrežbe ter natančne razlage vseh sestavin, ki jih bomo zaužili na perfektno dekoriranem krožniku. Druga pa je zgodba o tem, kaj se dogaja v kuhinji, kako lastnik ravna z delavci, kako se do njih obnaša glavni kuhar in kakšno plačilo za delo dobivajo.

Po izmučenih delavcih že dolgo slovijo tudi visokotehnološka podjetja, kjer pa v zadnjem času prihaja do vrste uporov. Celo na Kitajskem. Ti upori so se okrepili v času pandemije, ko je zaradi izmučenosti po dolgem delovniku umrla delavka podjetja Pinduoduo.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine