Pozimi smo redkeje izpostavljeni soncu, zato je treba posegati po živilih, bogatih z vitaminom D.
Galerija
Zgolj s prehrano je težko zaužiti dovolj vitamina D. FOTO: Microgen/Gettyimages
Pomanjkanje sončne svetlobe zaradi kratkih dni ter pogoste oblačnosti v jesenskem in zimskem času povzroča malo vitamina D v telesu, s tem pa se poveča verjetnost številnih težav z zdravjem in počutjem. Premalo vitamina D pomeni slabši imunski sistem, pomanjkanje energije, tesnobo in depresijo, negativno pa vpliva tudi na možgane. Ob tem je vitamin D nepogrešljiv za absorpcijo kalcija v telesu in skrbi za močne kosti ter zdrave zobe. Čeprav je glavni vir vitamina D res sonce, je tudi v nekaterih živilih. V katerih?
Losos
Losos in druge mastne ribe so dober vir vitamina D in bi tudi s tega vidika morale biti redno na jedilniku. Res pa je, da gojeni losos vsebuje za četrtino manj omenjenega vitamina kot divji.
Jajca
Jajca so hranljivo živilo, v rumenjaku je tudi veliko vitamina D. Količina je odvisna od krme in načina reje kokoši. V jajcih živali proste reje, ki se sprehajajo po soncu, je tudi do štirikrat več vitamina D kot v jajcih kokoši, ki so zaprte v kokošnjakih.
Gobe
Gobe, ki rastejo na soncu, so prav tako bogat vir vitamina D. Količina tega se v njih poveča, če so pred pripravo nekaj minut izpostavljene soncu.
Dobrodošla pomoč
Dnevno priporočena količina vitamina D znaša 2000 mednarodnih enot (IU) in dejstvo je, da je zgolj s prehrano težko ugoditi potrebam telesa, zato so v hladnem delu leta priporočljivi z njim obogateni prehranski dodatki. A preden jih začnete uživati, se posvetujte z zdravnikom ali prehranskim strokovnjakom.
Hvala, ker berete Delo že 65 let.
Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.
NAROČITE Obstoječi naročnik?Prijavite se
Komentarji