Namesto priporočenih 5 g (priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije), jih v povprečju zaužijemo 11,8 g. To je kar 135 % več*. Ker obstaja kar nekaj možnosti, da zmanjšate svoj dnevni vnos, smo za vas pripravili štiri ideje, s katerimi lahko začnete že danes.
1. Berite prehranske tabele na izdelkih
Ta ideja vam bo verjetno najmanj všeč med vsemi, a dejstvo je, da z branjem prehranskih tabel odločitev vzamete v svoje roke. Morda vam bo to na začetku res podaljšalo vaše nakupovanje, a že ob naslednjem obisku trgovine preverjanje ne bo več potrebno. Ko nakupujete, si vzemite čas in preverite, kateri od izdelkov ima najmanjšo vsebnost soli. Tako si boste počasi zgradili nabor izdelkov, ki bodo redno na vašem nakupovalnem seznamu.
Če govorimo o kruhu in pekovskih izdelkih, je preverjanje vsebnosti soli nekoliko težje, saj te izdelke običajno kupimo na postrežnih oddelkih. Če si želite kupiti izdelke z manj soli, je pametno, da veste, katere
pekarne spreminjajo vsebnost soli v svojih pekovskih izdelkih.
Spar je edini trgovec z lastno pekarno, kar pomeni, da ima popoln nadzor nad svojimi pekovskimi izdelki. V Pekarni SPAR vsebnost soli v svojih izdelkih spreminjajo že od leta 2017, zato je nabor tovrstnega kruha in pekovskega peciva vedno večji.
FOTO: SPAR
2. Kuhanje s svežimi izdelki
Veliko soli se skriva v predelanih izdelkih in že pripravljenih obrokih. Če se le da, si hrano pripravite sami. Ko kuhate sami in predvsem ko za kuhanje uporabljate sveže izdelke, imate veliko večji nadzor nad količino soli v posameznem obroku.
Ker se je predelanim izdelkom težko popolnoma izogniti in ker je velik del ljudi ljubiteljev predelanih izdelkov, kot so siri, salame, klobase in paštete, se pri nakupu teh spet obrnite na idejo iz prve točke – branje prehranskih tabel. Poiščite torej izdelke z najmanj soli, ki pa vam po okusu še vedno najbolj ustrezajo.
V Sparu so v sodelovanju s proizvajalci izdelkov pod znamko SPAR spremenili vsebnost soli v najrazličnejših izdelkih. Spremenjeno vsebnost soli imajo na primer čajna klobasa SPAR, mesni preliv za testenine SPAR Gourmet, podloga za pico SPAR, postrežna blejska klobasa SPAR in še in še. Celoten seznam izdelkov s spremenjeno vsebnostjo soli lahko najdete tukaj.
3. Začimbe za okus, namesto soli
Si pogosto dosolite hrano? Se vam naravni okusi enostavno ne zdijo dovolj bogati? Sol seveda ni edini način, da izboljšate okus jedi, je pa najlažji, saj jo uporabljamo že vse življenje in natančno vemo, kaj od nje pričakovati. Na svetu pa obstaja pisana in dišeča paleta začimb, s katerimi bodo vaše klasične jedi dobile čisto drugačen karakter.
Odprite si vrata v svet začimb. Ne veste, kdaj uporabiti katero? Oglejte si seznam in začnite eksperimentirati.
Origano: jedi sredozemske kuhinje, meso, perutnina, morska hrana, paradižnikove omake, jajca, kruh in solate
Bazilika: jedi sredozemske kuhinje, domači pesto, sendviči, solate, paradižnikove omake
Rožmarin: meso na žaru, kruh, domača pica, paradižnikove omake, fižol, krompir, jajca
Muškatni orešček: krompir, zeljna ali cvetačna juha, sirove omake
Drobnjak: enolončnice, solate, krompir, ribe, perutnina
Koper: skuta, omlete, morska hrana, krompirjeva solata, zrezki
Žajbelj: italijanska in francoska kuhinja, meso, perutnina, testenine in njoki
Kumina: jagnjetina, fižol, riž
Pehtran: perutnina, ribe, govedina, zelenjavne juhe, solatni prelivi
Ingver: sladke in pikantne jedi, azijske mesne jedi
Paprika: jagnjetina, piščanec in ribje jedi, pečen krompir, kruh, umešana jajca
4. Manjše porcije hrane
Še en način, da zmanjšate količino zaužite soli, je, da zmanjšate porcije obrokov, ki so bolj slani. Namesto cele pice lahko pojeste le polovico, medtem ko drugo polovico nadomestite z zvrhano skledo sveže solate. Namesto zvrhanega krožnika testenin si za predjed pripravite zelenjavno juhico, ki vas bo do glavne jedi že nekoliko nasitila.
V Sparu so v sklopu svoje zaveze o spreminjanju vsebnosti soli skupno prihranili že 30 ton soli. Količino soli v različnih izdelkih še naprej postopoma zmanjšujejo s ciljem, da do konca leta 2021 prihranijo 50 ton soli.
Načinov, da zmanjšate količino zaužite soli, je res kar nekaj in vsak lahko izbere tiste, ki mu najbolj ustrezajo – samo začeti je treba. Začnite že danes.
FOTO: SPAR
*Nacionalni portal o hrani in prehrani – www.prehrana.si.