Da bodo vaša srečanja še bolj praznična in polna veselja, vam predstavljamo nekaj prazničnih napitkov in sladic, ki so preprosti in vam ne bodo vzeli veliko časa. S pravilno uporabo začimb lahko svojim mojstrovinam dodate piko na i in navdušite svoje najbližje. Nekatere med njimi že samo s svojim vonjem in okusom pričarajo božično vzdušje. Na primer cimet in klinčki bodo vašim poslasticam takoj dodali praznično noto, različni sladkorji pa jih naredili posebne in bolj okusne.
Da se boste v mrzlih dneh lažje pogreli, vam priporočamo kakšen topel praznični napitek. Predstavljamo vam zimski latte in rahlo nadgrajeno kuhano vino
Medeni matcha latte
Medeni matcha latte Foto Kotanyi
Sestavine za latte (2 skodelici):
1 žlička zelenega čaja matcha v prahu
50 ml tople vode
400 ml mleka
1 žlica mešanice za medenjake Kotányi
½ žličke vaniljevega sladkorja Kotányi
Sestavine za nadev:
100 ml smetane za stepanje
1 žlička vaniljevega sladkorja Kotányi
1 žlička mletega cimeta Kotányi
2 žlici tekočega medu
pistacije, matcha in cimet za dekoracijo
Matcho presejemo skozi cedilo, da dobimo droben čaj v prahu, ki ga prelijemo z vodo in dobro premešamo. Mleko segrejemo in mu dodamo vaniljev sladkor, mešanico za medenjake in čaj. Vse skupaj dobro premešamo. Za nadev smetano stepemo skupaj s cimetom in vaniljevim sladkorjem.
Latte nalijemo v kozarec ali skodlico in ga prekrijemo z nadevom, ki ga prelijemo z malo medu. Pripravljen napitek okrasimo z matcho, cimetom in pistacijami.
Jabolčno kuhano vino
Jabolčno kuhano vino
Sestavine za 6 oseb:
2 jabolki
½ l jabolčnega soka
1 vrečka mešanice za kuhano vino Kotányi
1 l rdečega vina
10 ml brendija
Jabolka olupimo in narežemo na majhne kose. Stresemo jih v kozico ter zmešamo z jabolčnim sokom in začimbami. Zavremo in kuhamo nekaj minut. Na koncu dodamo še rdeče vino in brendi, vse skupaj še malo pogrejemo, potem pa pripravljen napitek nalijemo v skodelice in takoj postrežemo.
Zraven k napitkom pa lahko ponudite tudi praznične piškote
Piškoti s pomarančno-poprovim nadevom
Piškoti z pomarančno poprovim nadevom Foto Julian Kutos
Sestavine:
Za testo:
300 g moke
200 g masla
95 g sladkorja v prahu
5 g vaniljevega sladkorja Kotányi
ščepec soli
1 jajce
naribana lupina ene pomaranče
Za nadev:
100 g pomarančne marmelade
sok ½ pomaranče
naribana lupina ene pomaranče
2 žlički mletega črnega popra Kotányi
sladkor v prahu za okras
Priprava:
Za testo zmešajte vse sestavine in jih dobro pregnetite, da dobite čvrsto, enakomerno maso. Pokrijte s kuhinjsko folijo in postavite v hladilnik za eno uro. Potem testo razvaljajte in z modelčki oblikujte piškote, polovico z luknjicami, polovico pa brez. Segrejte pečico na 180 stopinj Celzija in piškote pecite 10 minut. Pustite, da se ohladijo. Vse sestavine za nadev kuhajte v loncu približno 5 minut. Na piškote brez luknjic namažite nadev, pokrijte s tistimi z luknjicami ter potresite s sladkorjem v prahu.
Popestrite svoje praznike ter uporabite katerega od opisanih receptov ali poiščite katero drugo praznično slaščico
www.kotanyi.si in jo začinite z aromatičnimi sladkorji, cimetom, kardamom ali drugimi začimbami. Naj v vašem domu zadiši po božiču.