Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Pogača prijateljstva

Pri tokratni pogači mi je bil v pomoč in navdih trenutno v polnem razmahu rastoči čemaž.
Poletov recept: Pogača s čemažem. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: Pogača s čemažem. FOTO: Tanja Drinovec
1. 5. 2021 | 06:25
1. 5. 2021 | 06:29
2:56
Pogača (italijansko focaccia) je nekakšne vrste kruh, ki ga lahko pripravite zelo hitro, če na primer dobite nenapovedan obisk vaših prijateljev. Jaz jo imenujem kar pogača prijateljstva.
image_alt
Športnik ne more brez jajc

Družabni in gurmanski Italijani jo običajno pripravljajo prav ob družabnih srečanjih. Obložijo in polijejo jo z olivnim oljem in začimbami ali pa recimo siri. Tudi pri nas imamo podobno tradicionalno jed: belokranjsko pogačo. Jed ni ravno dietna, je pa povsem primeren obrok za vnos športno izgubljenih ogljikovih hidratov.

Pri tokratni pogači mi je bil v pomoč in navdih trenutno v polnem razmahu rastoči čemaž. Prav tako kot so gozdovi polni te nadvse uporabne in zdrave rastline, so tudi internetne strani poplavljene z raznoraznimi recepti iz čemaža. Res pa je, da malokatero rastlino, ki se v naravi nabira, najdemo v takšnem izobilju, kot je zdravilni in okusni čemaž. Prava sreča za nas.
image_alt
Dnevnik ponovno prebujene športne rekreativke, 2. del

Za pogačo (en velik pekač) boste potrebovali:


Zavojček kvasa
Žlička sladkorja
200 g bele moke
200 g pirine moke
Velik ščep soli (cca 10g )
Nekaj žlic olivnega olja
Pribl.300 ml tople vode
 

Za čemažev pesto:


2 veliki pesti čemaža
3 žlice olivnega olja
3 žlice bučnega olja
50 g mladega kozjega sira
Sol, poper
Nekaj mladega kozjega sira za posip pogače
Četrtina rdeče paprike
Olivno olje
Poletov recept: Pogača s čemažem. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: Pogača s čemažem. FOTO: Tanja Drinovec

Priprava pogače:
 

250 ml tople vode, sladkor, kvas in malo moke zmešajte v kvasec in pustite vzhajati približno 5 minut ( da naraste). Moki dodajte sol, olje, zmes kvasca in preostanek vode. Vse skupaj zmešajte v rahlo testo in pustite vzhajati 10 do 15 minut.
Med tem pripravite čemažev pesto. V sekljalniku sesekljajte čemaž, olja, sir, sol in poper.Papriko zrežite na kocke.
Ko je testo vzhajano, ga razvlecite po z oljem namazanem pekaču za prst debelo. S prstom ga narahlo povotlite, da nastanejo blage jamice. Vse skupaj pokapljajte še z olivnim oljem. Premažite s pestom, posujte s papriko in sirom in dajte v pečico. Pogačo pečemo na temperaturi 190 stopinj, približno 15 minut.
Pri oblaganju pogače se prepustite domišljiji in navdihu, predvsem pa zaznavi letnega časa v katerem ste.  Sama sem v eksperiment drugo pogačo polila z prelivom iz tartufove paste, olivnega olja in nekaj žlic sladke smetane, če ste ljubitelj le teh. Tudi to vam toplo priporočam. Moji najožji kritiki so bili navdušeni. Kuhanje z srcem in odprtimi čutili vam bo v veliko pomoč.
Poletov recept: Pogača s čemažem. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: Pogača s čemažem. FOTO: Tanja Drinovec

Poletov recept: Pogača s čemažem. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: Pogača s čemažem. FOTO: Tanja Drinovec

Poletov recept: Pogača s čemažem. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: Pogača s čemažem. FOTO: Tanja Drinovec

Poletov recept: Pogača s čemažem. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: Pogača s čemažem. FOTO: Tanja Drinovec

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine