Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Z zasebno odpravo okoli Lune ne bo nič

Japonski milijarder je odpovedal odpravo, ker starship še ni pripravljen na polet.
Yusaku Maezawa FOTO: Issei Kato/Reuters
Yusaku Maezawa FOTO: Issei Kato/Reuters
S. S.
1. 6. 2024 | 17:17
1. 6. 2024 | 17:47
2:33

Japonski milijarder Jusaku Maezava je odpovedal odpravo »dearMoon«, ki je predvidevala prvi zasebni polet okoli Lune. Maezava je odpravo pompozno najavil leta 2018, ko je sklenil pogodbo - za koliko denarja ni bilo nikoli javno znano - z ameriškim podjetjem SpaceX. Zakupil je raketo starship, ki pa še danes ni operativna - trenutno pripravljajo četrto raketo na testni polet.

image_alt
Nov starship pripravljen na izstrelitev

»Pogodbo sem podpisal leta 2018 na podlagi predpostavke, da bo odprava dearMoon stekla do konca leta 2023. Vendar je to še projekt v razvoju, saj še ni jasno, kdaj bo starship operativen. V tej situaciji ne morem načrtovati svoje prihodnosti. Počutim se grozno, da mora čakati tudi posadka, zato sem sprejel težko odločitev. Opravičujem se vsem, ki so bili navdušeni nad uresničitvijo tega projekta,« je sporočil preko omrežja X. 

Japonski milijarder je posadko izbral na javnem natečaju, na krov je povabil osem umetnikov in javnih osebnosti, med temi tudi popularni korejski glasbenik TOP in pa DJ Steve Aoki. Maezava je svojo bogastvo večinoma pridobil s spletno trgovino Zozo. Je velik podpornik umetnosti. 

Maezava je decembra 2021 z ruskim sojuzom sicer poletel na mednarodno vesoljsko postajo. Tam je preživel slaba dva tedna. 

SpaceX je medtem bolj kot na zasebne odprave osredotočen, da raketo pripravi za Naso. Ameriška vesoljska agencija je namreč starship izbrala za pristajalni modul za pristanek posadke na Luni v programu Artemis. Poleg tega je SpaceX, kot so zapisali pri portalu Ars Technica, osredotočen, da starship pripravijo za izstreljevanje velikih satelitov v programu starlink - mreži internetnih satelitov. Kot so še dodali pri Ars Technici, je bilo posledično jasno, da četudi bi se Maezavova odprava zgodila, bi bilo to šele v začetku naslednjega desetletja. 

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine