Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Virgin Galactic v vesolje tokrat s potnico na krovu (VIDEO)

Podjetje Richarda Bransona nadaljuje s testiranji svojega vesoljskega letala, namenjenega komercialnim poletom v vesolje. Tokrat so šli skoraj 90 km visoko.
Vesoljsko letalo je šlo tokrat višje kot decembra, a številni še vedno menijo, da ni bilo v vesolju.<br />
​FOTO: Virgin Galactic/AFP<br />
&nbsp;
Vesoljsko letalo je šlo tokrat višje kot decembra, a številni še vedno menijo, da ni bilo v vesolju.<br /> ​FOTO: Virgin Galactic/AFP<br /> &nbsp;
24. 2. 2019 | 09:06
24. 2. 2019 | 09:06
2:22
Podjetje Virgin Galactic je v minulih dneh drugič zapored v vesolje poslal svoje vesoljsko letalo. Tokrat prvič s potnico na krovu, in sicer Beth Moses, inštruktorico astronavtov.


 
Lani decembra je letalo VSS Unity prvič pilota in kopilota poneslo do roba vesolja, ko je doseglo višino 82,7 kilometra. Ameriška vojska to višino že priznava za magično mejo, številni drugi menijo, da bi moralo do vesolja letalo poleteti še okoli 20 kilometrov višje nad Karmanovo črto.


 
Podjetje Richarda Bransona, ki upa, da bo kmalu v vesolje vozilo turiste, ki bodo nekaj minut lahko uživali v breztežnosti in opazovali Zemljine krivulje, je zdaj letalo poslalo do višine 89,9 kilometra. Letalo, ki sta ga upravljala Dave Mackay in Mike Sooch Masucci, je doseglo trikratno hitrost zvoka. Pri podjetju so pojasnili, da tako hitro in tako visoko do zdaj letalo še ni šlo.

Letalo VSS Unity je najprej pripeto na matično letalo WhiteKnightTwo, ki ga spusti iz naročja sredi leta. <br />
FOTO: Virgin Galactic/AFP
Letalo VSS Unity je najprej pripeto na matično letalo WhiteKnightTwo, ki ga spusti iz naročja sredi leta. 
FOTO: Virgin Galactic/AFP

 
Posebnost poleta pa je bila pravzaprav potnica. Vsa testiranja so opravljali le pilot in kopilot, tokrat pa je v letalo sedla še Mosesova, da bi dobila čim boljši vpogled, kako je v potniški kabini. Odgovorna bo namreč za urjenje prihodnjih turistov (z dovolj debelo denarnico), ki so bodo omislili avanturo življenja. Pri Virginu so še poudarili, da je Mosesova prva ženska, ki je na krovu komercialnega plovila poletela v vesolje.
 
Podobno kot decembra je tudi tokrat letalo na krovu imelo več raziskovalnih projektov, ki jih za razumevanje mikrogravitacije potrebuje Nasa. Na krovu je bilo tudi več uteži, da so lahko preučili, kako se bo letalo obnašalo, ko bo v kabini več potnikov. Ustanovitelj podjetja, britanski milijarder Richard Branson upa, da bo že poleti tudi sam sedel na letalu.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine