Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Virgin Galactic še korak bližje, da v vesolje ponese prve turiste

Ustanovitelj podjetja Richard Branson upa, da bo še letos doživel nepozabno potovanje.
Bi se popeljali z vesoljskim letalom? FOTO: Virgin Galactic
Bi se popeljali z vesoljskim letalom? FOTO: Virgin Galactic
26. 7. 2018 | 22:12
26. 7. 2018 | 22:33
2:57
Za vesoljskim letalom podjetja Virgin Galactic Richarda Bransona, ki naj bi, morda že kmalu, omogočal turistične obiske Zemljinih orbit, je nov uspešni polet. Testiranje so opravili brez prevelikega pompa – le z nekaj tviti, brez prenosov v živo ali česa podobnega. 

Vzletanje vesoljske ladje Space Ship Two (SS2) je bolj podobno vzletanju letala kot vesoljski raketi, ki smo jih vajeni gledati pri vertikalnem vzponu v nebo. Pri Virgin Galactic so se potovanj lotili z nosilnim letalom, imenovanim White Knight Two (WK2), ki na hrbtu vesoljsko plovilo ponese do višine 15 kilometrov, tam se ta odlepi in dvigne v višje plasti atmosfere. Obe plovili nato pristaneta podobno kot navadna letala. 

Tokrat je bilo nosilno letalo VMS Eve, za katerega je bil to že 252 polet, vesoljsko letalo pa je bilo VSS Unity, ki je tako prestal že 14 testov, a šele tretjega z raketnim pogonom (v nekaterih testih do zdaj se letalo niti ni odlepilo od nosilnega).

Ustanovitelj podjetja pravi, da niso daleč od uresničitve cilja. FOTO: Virgin Galactic
Ustanovitelj podjetja pravi, da niso daleč od uresničitve cilja. FOTO: Virgin Galactic


Pri podjetju so pojasnili, da sta VSS Unity z raketnim pogonom pilota Dave Mackay in Mike »Sooch« Masucci po odcepitvi skoraj vertikalno ponesla do stratosfere in dosegla več kot dvakratno hitrost zvoka. Tokrat je letalo prvič doseglo mezosfero 52 kilometrov nad Zemljo (samo vesolje se začne pri tako imenovani Karmanovi črti 100 kilometrov nad morjem, čeprav znanstveniki zdaj menijo, da je ločnica med atmosfero in vesoljem celo nekoliko nižje pri 80 kilometrih). 

»Temno nebo, moder sij, osupljivo. Pogled za milijon dolarjev,« je izkušnjo opisal Michael »Sooch« Masucci. 



V podjetju so tokrat zbirali podatke o aerodinamiki letala in toplotni izolaciji, prav tako, kot pri vseh drugih testnih, je imelo kabinsko osebje na sebi merilce za spremljanje vitalnih znakov, kar je ključno za prihodnje vesoljske turiste.  S temi analizami ugotavljajo, kaj se dogaja v kabini ob visokih hitrostih. 

Branson je za Bloomberg v sredo zatrdil, da je njegovo podjetje vse bližje cilju, da prve ljudi popelje v vesolje. »Do konca leta bom, upam, sedel na vesoljskem plovilu Virgin Galactic, s katerim se bom popeljal v vesolje,« je dejal. 

​Pri podjetju so oktobra 2014 zabeležili tragično nesrečo, ko je pri testiranju VVS Enterprise umrl pilot. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine