Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Vesoljske redkvice pripotovale na Zemljo

Redkvice so bile zadnja v vrsti rastlin, ki so jo uspešno vzgojili na vesoljski postaji.
FOTO: Nasa
FOTO: Nasa
14. 1. 2021 | 07:00
1:58
Danes v zgodnjih jutranjih urah po našem času se je v Mehiški zaliv ob zahodni obali Floride mehko spustila Spacexova kapsula cargo nove generacije, saj je kapsula povsem avtonomna, z dvema tonama tovora, med drugim 12 buteljkami bordojca, ki se je leto dni staral v breztežnostnem prostoru, in pa pošiljko redkvic, ki so jo prebivalci mednarodne postaje, med njimi Kate Rubins na fotografiji, pobrali v zadnjih dneh lanskega leta.

Redkvice so bile tako zadnja v vrsti rastlin, ki so jo uspešno vzgojili na vesoljski postaji, potem ko so v breztežnosti že gojili razne vrste cvetače in pritlikave pšenice. Izbrali so jo, ker dozori v manj kot mesecu dni in je zaradi hranljivosti primerno živilo za vesoljske kolonije oziroma dolgotrajne odprave v prihodnosti.

»Gojenje različnih vrst nam bo pomagalo izbrati tiste, ki se najbolje obnesejo v razmerah mikrogravitacije in obenem vsebujejo kar največ hranljivih snovi za astronavte,« je povedala Nicole Dufour iz Kennedyjevega vesoljskega centra na Floridi, kjer so sočasno z eksperimentom na vesoljski postaji prav tako v nadzorovanih razmerah gojili kontrolno skupino redkvic.

image_alt
Rekorderka med astronavtkami o vonju rje in pričakovanju prve vroče prhe po 11 mesecih


Tako v zemeljskem kot v vesoljskem laboratoriju so uporabljali enake količine gnojila in vode ter jih osvetljevali s svetečimi diodami, sicer pa so redkvice potrebovale zelo malo pozornosti. Obe gojitveni komori sta bili opremljeni s 180 tipali, ki so znanstvenikom pomagala vzdrževati ustrezno vlago, temperaturo in mešanico zraka.

Astronavti bodo v kratkem zasejali novo gredo redkvic ter tako povečali vzorec, kar jim bo omogočilo še bolj optimalno gojenje in boljši pridelek.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine