Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Vega odpovedala, španski in francoski satelit izgubljena

Raketa Vega je bila med najzanesljivejšimi, a zdaj so v dveh letih zabeležili kar dve večji anomaliji.
Vega je odpovedala osem minut po izstrelitvi. FOTO: Arianespace
Vega je odpovedala osem minut po izstrelitvi. FOTO: Arianespace
17. 11. 2020 | 08:56
17. 11. 2020 | 16:22
2:25
Osem minut po izstrelitvi z evropskega izstrelišča Kourou je odpovedala evropska raketa Vega VV17. Potem ko so se prižgali motorji zgornje stopnje Avum, raketa ni nadaljevala po začrtani poti in odprava se je končala z neuspehom. Naslednjega stika z nadzornim centrom namreč ni bilo. Raketa je s tovorom padla nazaj na Zemljo.

Zdaj skušajo ugotoviti, kaj je šlo narobe. Do prižiga motorjev Avuma je vse potekalo dobro, nato pa je raketa izgubila hitrost in pravo smer.

Na krovu rakete sta bila španski satelit za opazovanje Zemlje SEOSAT-Ingenio in francoski znanstveni satelit Taranis. »Žal moramo potrditi izgubo odprave,« je povedal izvršni direktor vesoljskega podjetja Arianespace Stéphane Israël. Opravičil se je proizvajalcem obeh uničenih satelitov.

Raketa Vega je bila med najzanesljivejšimi, a zdaj so v zadnjih treh izstrelitvah zabeležili kar dve anomaliji. Julija 2019 se je raketa pokvarila, ko so skušali izstreliti satelit Združenih Arabskih Emiratov. Takrat je analiza pokazala napako v motorju na potisni stopnji rakete.

Nato so za dlje časa prekinili vse izstrelitve te rakete, nato je nagajalo še vreme in tako je šele 2. septembra letos znova poletela. To je bila izstrelitev 53 majhnih satelitov, med temi tudi slovenskih dveh Nemo HD in Trisat.

Tokrat sta bila na krovu dva satelita. SEOSAT Ingenio je bil prvi španski satelit za opazovanje Zemlje, ki je bil opremljen z dvema visokoresolucijskima kamerama. Več kot 80 odstotkov satelita so sestavili v Španiji, s projektom so želeli dati zagon tamkajšnji vesoljski industriji. Francoski satelit pa je bil znanstveni, ki bi opazoval električne fenomene v zgornji atmosferi Zemlje.

Vega je sicer najmanjša raketa podjetja, visoka 30 metrov, v orbito je sposobna ponesti tono in pol tovora. Do zdaj so jo od leta 2012 izstrelili 17-krat, dvakrat torej neuspešno.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine