Pod drobnogled smo vzeli predvsem kolagen, kaj počne v telesu in ali ga je smiselno dodajati.

Galerija
O učinkih dodajanja kolagena prehrani je bilo opravljenih precej študij. FOTO: Shutterstock
V nadaljevanju preberite:
»Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v našem telesu, nanj odpade več kot 25 odstotkov teže vseh beljakovin. Njegova glavna naloga je, da daje oporo tkivom in organom, pomaga pri ohranjanju oblike ter jim v kombinaciji z drugimi snovmi zagotavlja trdnost in moč. Nekateri organi so s kolagenom še posebej bogati, eden izmed njih je koža – kolagen v njej predstavlja kar do 80 odstotkov teže vseh beljakovin,« pojasnjuje dr. Katja Žmitek z Inštituta za kozmetiko na Visoki šoli za storitve. Kmalu po 30. letu začne biosinteza kolagena v telesu upadati.
Ali je dodajanje kolagena prehrani učinkovito? Ali nas bo kolagen pomladil? Ali je poimenovanje »veganski kolagen« ustrezno? Kako je z nadzorom, ki ga izvaja zdravstveni inšpektorat? Ali je potrebna previdnost pri nakupu takšnih prehranskih dopolnil?
Celoten članek je na voljo le naročnikom.
Dejstva niso stvar okusa. So stvar izbire. Izberite Delo za samo 14,99 EUR na mesec!
NAROČITE Obstoječi naročnik?Prijavite se
Komentarji