Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Tudi ljudje zaznavamo magnetno polje?

Udeležence študije so posedeli v aluminijasto kocko in jim postregli s spreminjajočim se magnetnim poljem.
Magnetno polje Zemlje Foto Shutterstock
Magnetno polje Zemlje Foto Shutterstock
S. S.
19. 3. 2019 | 22:00
19. 3. 2019 | 22:12
2:52
Številne živali lahko čutijo Zemljino magnetno polje, kar denimo ptice s pridom uporabljajo pri navigaciji ob dolgih selitvah. Najnovejša študija pa kaže, da ga lahko zaznamo tudi ljudje. »Kot vrsta nismo izgubili senzorjev, ki so jih pred milijoni let imeli naši predniki,« poudarja Joseph Kirschvink, vodja raziskave s kalifornijskega tehnološkega inštituta. V znanstveni reviji eNeuro Kirschvink in drugi ameriški ter japonski kolegi opisujejo, kako so zgradili aluminijasto kocko s tuljavami, ki so ustvarjale magnetno polje s podobno močjo, kot ga ima Zemljino.



Vsak udeleženec študije je sedel na lesenem stolu v temi, gledajoč proti severu. Med poskusom so merili možganske valove z elektroencegalogramom (EEG). Delu udeležencev so postregli z magnetnim poljem usmerjenim v eno smer, drugim v drugo, tretje pa so v kocki pustili brez magnetnega polja. Udeleženci seveda niso vedeli, kateri poskus teče. Meritve pri 34 udeležencih so pokazale upad alfa možganskih valov. To se je zgodilo, ko je bilo magnetno polje usmerjeno proti severu in so ga nato zavrteli ali navzgor ali navzdol, ali pa da so ga zavrteli v obratni smeri urinega kazalca, navaja Guardian. Kirschvink pojasnjuje, da so se možgani torej odzvali na spremembe v okolju, a odzivi so bili pri udeležencih zelo različni.

S čim bi lahko zaznavali magnetizem, obstaja več teorij. Kirschvinkova ekipa se nagiba k teoriji, da naj bi ljudje polje zaznavali s pomočjo posebnih celic, ki vsebujejo kristale z železom, ki naj bi zaokrožili podobno kot igla v kompasu, s tem pa odpirali in zapirali pore celic, kar naj bi nato pošiljalo signale možganom. Ekipa takšne celice samo predvideva in jih ni dokazala. Vsi udeleženci so bili s severne poloble in kot pravijo v študiji, so se morda te celice prilagodile temu magnetnemu polju in potemtakem tudi razlikovanju ali gre za severni ali južni pol.

Znanstveniki še menijo, da moderno okolje najverjetneje moti ta občutek, saj ni znakov, da bi kakorkoli vplival na zavestno obnašanje ljudi. Bodo pa seveda znanstveniki to v prihodnje skušali ali potrditi ali zavreči.

Številne druge znanstvenike študija ni prepričala. »Če bi porinil svojo glavo v mikrovalovno pečico in jo prižgal, bi se tudi videlo na mojih možganskih valovih,« je bil za Science slikovit biofizik Thorsten Ritz z univerze Irvine.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine