Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Satelit za opazovanje oceanov

V rubriki Kje so naše ladje o satelitu za opazovanje oceanov, ki je deloval dobrih sto dni.
Seasat Foto Nasa
Seasat Foto Nasa
21. 10. 2021 | 09:00
2:13

Leta 1978 so pri Nasinem laboratoriju za reaktivni pogon JPL dokončali eksperimentalni satelit Seasat, na katerega so namestili znanstvene instrumente, prej preskušene v medplanetarnih odpravah, da bi z njimi opazovali lastni planet. Seasat je bil prvi satelit za opazovanje oceanov. Opremili so ga z več radarskimi sistemi, med drugim tudi prvi radar s sintetično odprtino SAR, ki zaradi specifične metode snemanja površja omogoča pridobivanje visokoločljivostnih posnetkov tudi s precej manjšo anteno kot nekateri drugi radarji.

Kot so zapisali na spletni strani za opazovanje Zemlje Evropske vesoljske agencije, je satelit takrat zbral več podatkov o oceanih, kot so jih prej v 100 letih zbrale ladijske raziskovalne odprave. Z njim so potrdili, da je radarska tehnologija zanesljiva in nujna, če želimo dobre opazovalne podatke o našem planetu iz vesolja. S satelitom so med drugim preučevali vetrove in temperature ob površju oceanov, višino valov, topografijo in tudi morski led ter obalna območja.

Izstrelili so ga 26. junija 1978 z raketo atlas agena iz vzletišča Vandenberg v Kaliforniji, iz katerega lahko satelite utirijo v polarno oziroma blizu polarne orbite. Satelit, ki je okoli Zemlje krožil skoraj v popolni krožnici na višini 800 kilometrov, je deloval 106 dni – 10. oktobra 1978 se je zgodila električna okvara.

Kot pojasnjujejo pri Nasi, so bili številni instrumenti satelitov za opazovanje Zemlje nasledniki instrumentov Seasata.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine