Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Znanoteh

S poleti do boljšega napovedovanja orkanov

Slovenija je bila zastopana z najmanjšo in najlažjo ekipo, ki pa je opravila pomembno delo tam, kjer ga veliki ne morejo.
Poleti so potekali v slabi vidljivosti nad odprtim morjem. Puščavski pesek je zelo neugoden za motorje letala. FOTO: Aerovizija
Poleti so potekali v slabi vidljivosti nad odprtim morjem. Puščavski pesek je zelo neugoden za motorje letala. FOTO: Aerovizija
21. 10. 2021 | 06:00
21. 10. 2021 | 12:16
11:34

V nadaljevanju preberite:

Slovenska mini ekipa z ultralahkim letalom je septembra v mednarodnem raziskovalnem projektu opravljala meritve delcev v zraku, ob boku velikanov, kot sta ameriška in evropska vesoljska agencija, Nasa in Esa. Med drugim je bil namen projekta kalibracija meteorološkega satelita Aeolus, da bo lažje prepoznal puščavski pesek in druge delce v zraku ter prej opozoril na možnost nastanka orkanov. Matevž Lenarčič in dr. Griša Močnik sta opravila enajst raziskovalnih poletov v zahtevnih razmerah, v slabi vidljivosti, nad odprtim morjem, ob močnih turbulencah pri vzletih in pristankih na letališču Cesarie Evore, skritem med ostrimi vulkanskimi vršaci otoka Sao Vicente.

Meritve vetra nad območji, kjer meritev sicer ni, bodo močno prispevale k večji napovedni moči vremenskih modelov, uporabnih za vremenske napovedi na globalni in regionalni ravni. Tudi podatke satelitov bodo bolje prepoznali, kar pomeni zgodnejše opozarjanje na verjetnost večjih orkanov.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine