Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Robotek z lepljivimi nogicami gre lahko povsod (VIDEO)

Mikrorobot bi lahko splezal tudi v motorje, kamor človeška roka ne doseže. 
Mikrorobotek se brez težav obdrži, tudi če je obrnjen na glavo. FOTO: Wyss Institute at Harvard University 
Mikrorobotek se brez težav obdrži, tudi če je obrnjen na glavo. FOTO: Wyss Institute at Harvard University 
21. 12. 2018 | 17:20
2:20
Raziskovalci s Harvarda so ustvarili mikrorobote, ki brez težav plezajo povsod, tudi v zelo ozkih prostorih, in z glavo navzdol, edini pogoj je, da površina prevaja elektriko, da se tako nogice oprimejo površine.

Novega robota, ki so ga poimenovali HAMR-E (harvardski mikrorobot z elektroadhezivnostjo), so razvili kot odgovor na izziv Rolls-Roycea. V podjetju so namreč inženirje poprosili, naj razvijejo robotke, ki lahko plezajo po notranjosti letalskih motorjev, ki je nedosegljiva človeškim rokam. Obstoječi roboti sicer lahko dosežejo vertikalne površine, a imajo težavo, ko so obrnjeni na glavo.



Strokovnjaki so razvili posebna elektroadhezivna stopalca, s katerimi je robot trdno na površini, a oprijem popusti, ko dvigne nogo in se premakne. Kot so pojasnili na spletni strani univerze, ima stopalo bakreno elektrodo, s katero ustvarja elektrostatične sile med stopalom in elektroprevodno površino. Nogice se z lahkoto premikajo z prižiganjem in ugašanjem električnega polja. Za to in za sam premik je potrebno malo energije, saj je robotek težak vsega 1,48 grama, dolg je 4,5 centimetra. Stopalca se tudi upogibajo, tako lahko brez težav pleza tudi po ukrivljenih površinah, kakršne so v letalskih motorjih.

V prihodnosti bodo ti roboti lahko opremljeni s kamerami in bodo omogočili pregled kompleksnih motorjev, ne da bi jih morali razstaviti. A še pred tem morajo inženirji, kot navajajo, zagotoviti, da oprijem ne bo popustil oziroma kako kompenzirati silo oprijema, ko je kakšna od nogic dvignjena. Nikakor namreč ne želijo, da bi majhne pokvarjene robotke iskali po letalskih motorjih. Drugi izziv pa je, da bodo roboti lahko plezali tudi po površinah, ki ne prevajajo elektrike.

Projekt so predstavili v znanstveni reviji Science Robotics.

Ista ekipa se podpisuje tudi pod robota HAMR, ki pa lahko med drugim tudi plava oziroma hodi pod vodo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine