Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Reševanje azijskih levov

Azijske leve v Indiji ogrožata virus in majhna genska raznolikost.
Azijski levi so nekoliko manjši od afriških bratrancev. FOTO: Sam Panthaky/AFP
Azijski levi so nekoliko manjši od afriških bratrancev. FOTO: Sam Panthaky/AFP
25. 2. 2021 | 06:00
2:05
Okoljevarstveniki v Indiji iščejo nova ozemlja za leve, kjer bi lahko svobodno kraljevali. Nekoč so azijski levi, ki so nekoliko manjši od afriških bratrancev, naseljevali širok pas jugozahodne Azije, a potem je prišel človek, ki jih je začel pobijati in jim krčiti življenjski prostor, in leta 1913 jih je bilo le še okoli dvajset.

Kraljevske velike mačke so zadnje zatočišče našle v zvezni državi Gudžarat na zahodu Indije in v naravnem rezervatu je nato z več ukrepi populacija narasla na sedemsto živali. Pred tremi leti pa je udaril virus, ki bi lahko v kratkem času izbrisal ves trud. Virus pasje kuge (CDV), ki prizadene tako domače kot divje živali, se je kot požar širil po 1400 kvadratnih kilometrov velikem gozdu. Najmanj enajst levov je takrat poginilo, zdrave pa so hitro ujeli in izolirali, je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil vodja parka Dušjant Vasavada.

FOTO: Sam Panthaky/AFP
FOTO: Sam Panthaky/AFP


Leve so precepili s tremi odmerki cepiva in širjenje zelo nalezljive bolezni so ustavili. Virus je bil opomnik, kako hitro se lahko stvari obrnejo, saj so bili v naravnem parku zadovoljni z rastjo populacije in sobivanjem, ki se je ustvarilo med človekom in divjimi zvermi. Na območju rezervata namreč živi poljedelska skupnost, divje živali – poleg levov še leopardi in nekatere druge velike mačke – pa so velika turistična zanimivost.

image_alt
Noetova barka pod Rožnikom


Levja populacija se, tako kot številne druge ogrožene živalske vrste, spoprijema z majhno gensko raznolikostjo, saj je bil osnovni genski bazen, iz katerega izvira današnjih sedemsto levov, majhen. Takšne živali so še bolj občutljive za bolezni. Tako zdaj v Indiji iščejo nova območja, kamor bi jih lahko razselili, da s tem ne bi povzročili težav tam živečim prebivalcem, ki se ukvarjajo z govedorejo. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine