Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Prvi francoski satelit v orbiti in tam bo še stoletja

Francija je z Asterixom postala tretja država, ki je z lastno raketo v orbito poslala svoj satelit.
Asterix FOTO: Wikipedia/Pline
Asterix FOTO: Wikipedia/Pline
26. 11. 2020 | 09:00
2:45
Asterix je bil prvi francoski satelit, Francija pa je na današnji dan leta 1965 z njim postala tretja država (pred njo sta bili vesoljski velesili Sovjetska zveza in ZDA), ki je poslala svoje plovilo v vesolje z raketo domače izdelave. (Pred Francijo so satelite sicer že izstrelite Velika Britanija, Kanada in Italija, a so najele ameriške rakete).

Francija je za to uporabila lastno raketo Diamant A, ki je bila visoka 19 metrov in težka 18 ton, do višine 200 kilometrov pa je lahko ponesla 150 kilogramov tovora. Raketo Diamant A so izstreliti z izstrelišča v Hammaguirju v Alžiriji.

Raketa je nekakšen temelj vseh naslednjih evropskih raketnih projektov. Francoska vesoljska agencija CNES jo je začela razvijati leta 1962, in sicer se je projekt izvil iz vojaškega programa »dragih kamnov« (Pierres précieuses), ko so razvijali prototipe raket, imenovane ahat, topaz, smaragd, rubin in safir.  

Posnetki izstrelitev raket:



Skupno so izstrelili 12 takšnih raket, devet jih je bilo uspešnih. Razvijali so tri različne tipe, A, B in BP4. Francija je kljub uspešnemu razvoju raket, dejavnost opustila in se posvetila evropskemu projektu, iz katerega je nato nastala raketa ariane.



Satelit Asterix se je med razvojem imenoval A-1, a so mu zaradi odmevnosti odprave nadeli ime po galskem junaku. Opremljen je bil le z oddajnikom, merilnikom hitrosti in termometrom, saj je bil prvenstveni namen odprave testiranje rakete.

image_alt
Edini britanski satelit, ki so ga izstrelili z britansko raketo


Le deset dni po uspešni izstrelitvi je sicer Francija v orbito z ameriško raketo scout poslala še satelit FR1.

image_alt
Najstarejši satelit, ki po več kot 60 letih še vedno kroži okoli Zemlje


Asterix se Zemlji ni oglasil, saj se je med ločitvijo od rakete odtrgala antena, a odkrili so ga z ameriškimi radarji in potrdili, da se je uspešno utiril. Satelit je še vedno v orbiti s perigejem 527 km in apogejem 1697 km. Zemljo obkroži v 108 minutah. Ker je precej visoko, bo tam verjetno ostal še nekaj stoletij. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine