Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Prva čisto prava fotografija črne luknje

Čas znanosti bo razdeljen na čas pred in po fotografiji, je bilo rečeno na predstaviti.
Teleskopi so v resnici posneli senco črne luknje na ozadju. Ozadje je v tem primeru sevanje plinov in plazme v akrecijskem disku. FOTO: EHT Collaboration
Teleskopi so v resnici posneli senco črne luknje na ozadju. Ozadje je v tem primeru sevanje plinov in plazme v akrecijskem disku. FOTO: EHT Collaboration
10. 4. 2019 | 14:52
10. 4. 2019 | 15:43
2:12
Predstavniki svetovne kolaboracije Event Horizont Teleskope so na šestih simultanih tiskovnih konferencah predstavili izjemno znanstveno odkritje. Po dveletnem zbiranju podatkov s svetle strani dogodkovnega obzorja – meje, znotraj katere je gravitacija tako močna, da ji ne uide niti svetloba – so sestavili prvi resnični portret črne luknje, takšen, kakršnega bi videl opazovalec, če bi se slučajno znašel v bližini kakšne od teh požiralk materije.

Pred dvema letoma pa so v mednarodni kolaboraciji observatorijev Event Horizont Telescope (EHT) začeli projekt fotografiranja črne luknje. Mreža osmih observatorijev na različnih koncih planeta je svoje zmogljive naprave usmerila v dva vesoljska objekta: v Sagittarius A (SgrA), nam najbližjo supermasivno črno luknjo v središču naše galaksije Rimske ceste, ki je od nas oddaljena 26.000 svetlobnih let, ter v še večjo črno luknjo v 53,5 milijona svetlobnih let oddaljeni galaksiji M87.

Fotografija prikazuje prstan svetlobe okoli dogodkovnega obzorja. S tem so znanstveniki dobili prvi posnetek akrecijskega diska, ki jim bo dal dva ključna podatka: premer in obliko črne luknje. Samo iz teh dveh podatkov bodo lahko dobili veliko uporabnih informacij o črnih luknjah (kako nastane akrecijski disk, kje imajo izvor curki delcev in sevanja gama, morda pa tudi veliko pomembnejšo informacijo: ali je imel Einstein prav).

Do danes so bile namreč vse, tudi najbolj realistične podobe, računalniško generirane simulacije na podlagi predvidevanj, ki izhajajo iz splošne teorije relativnosti. Iz morebitnih odstopanj resnične fotografije od simulacij bodo znanstveniki z analizami tako lahko preizkusili veljavnost Einsteinove teorije relativnosti in tudi kvantnega modela.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine