Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Poustvarili slavni velikanski val (VIDEO)

V laboratoriju so ustvarili pogoje za nastanek velikanskih valov, da bi jih tako lažje napovedali in preprečili morebitne katastrofe.
Velikanski val. FOTO: Univerza v Oxfordu
Velikanski val. FOTO: Univerza v Oxfordu
23. 1. 2019 | 09:30
23. 1. 2019 | 11:44
2:38
Ekipa raziskovalcev z britanskih univerz Oxford in Edinburgh je ustvarila pogoje za nastanek velikanskih valov, med katerimi je med najbolj znanimi izjemni 18-metrski val pri naftni ploščadi Draupner v Severnem morju 1. januarja 1995, ki je bil prvi tako imenovani morilski val, potrjen z meritvami.

Velikanski valovi so nenavadneži, saj močno presegajo povprečno višino valov, ki nastanejo zaradi vetra. Pojavijo se iznenada, brez opozoril, a za kratek čas. Dolgo so bili le del pomorskih legend, saj uradnih opazovanj ni bilo. Povzročijo lahko veliko škode in smrtne žrtve, saj lahko potopijo tudi velike ladje.

Da bi jih bolje razumeli, so raziskovalci v laboratoriju poskusili ustvariti pomanjšan Draupnerjev val, kar jim je s trkom kombinacije manjših skupin valov ob pravilnem naklonu tudi uspelo. »Meritve Draupnerjevega vala leta 1995 so bile ključne v dolgoletnih raziskavah fizike nenavadnih valov, saj so se tako selile iz folklore v verodostojen fenomen. Poustvarjanje vala v laboratoriju pa nas je pripeljalo korak bliže k razumevanju mehanizmov tega fenomena,« je v sporočilu za javnost komentiral Mark McAllister z oxfordskega oddelka za inženirstvo.



In kaj so ugotovili? Za nastanek takšnega vala se morata skupini manjših valov srečati v kotu okoli 120 stopinj, pri katerem se spremeni obnašanje in točka preloma vodnega vala se poviša. Takšnega obnašanja do zdaj še niso opazovali, je povedal profesor na Oxfordu Ton van den Bremer. Z ugotavljanjem nastanka bi lahko takšne valove lažje napovedovali in tako preprečili nesreče. Poskus so naredili v okroglem bazenu centra za raziskave oceanov univerze Edinburgh, v katerem lahko valove ustvarjajo iz katerekoli smeri.

Veliki val japonskega umetnika Hokusaja. FOTO: Wikicommons
Veliki val japonskega umetnika Hokusaja. FOTO: Wikicommons


V ustvarjenem valu pa so zagledali znano podobo, in sicer znameniti Veliki val Kanagave japonskega umetnika Hokusaja, ki prikazuje val, kako golta ribiške čolne, v ozadju pa je gora Fudži. Nekateri menijo, da gre za cunami, drugi pa, da prikazuje nenavadni velikanki val. Kot so še pojasnili raziskovalci, je bil laboratorijski val tudi sicer podoben številnim velikanskim valom, ki so jih fotografirali na svetovnih oceanih. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine