Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Potepuške mačke velika nevarnost za avstralske plazilce

Vsako leto avstralske mačke – tako brezdomne kot lastniške – uplenijo kar 649 milijonov plazilcev.
Potepuška mačka v avstralski divjini. FOTO: AFP
Potepuška mačka v avstralski divjini. FOTO: AFP
26. 6. 2018 | 11:39
26. 6. 2018 | 12:09
3:46
Domače mačke so med najbolj priljubljenimi hišnimi ljubljenčki, a žal številne ostanejo brez svojega doma in v naravi postanejo del borbe za preživetje. Znano je, da so brezdomne mačke zaradi svojih plenilskih sposobnosti grožnja biodiverziteti po vsem svetu. 

V Avstraliji so zdaj preučili, kako vplivajo na številčnost plazilcev. Ugotovili so, da so vsako leto avstralske mačke – tako brezdomne kot lastniške – uplenijo kar 649 milijonov plazilcev. Raziskava Univerze Charles Darwin, objavljena v  sledi rezultatom, da potepuške mačke ubijejo okoli 377 milijonov ptic letno. 



Ekipa raziskovalcev je zbrala podatke okoli 100 lokalnih študij mačje prehrane, v katerih so preučevali več kot 10.000 vzorcev iztrebkov in vsebi. Iz teh so izluščili, katere plazilce so mačke pojedle, številko so zmnožili z oceno, da v Avstraliji živi od 2,1 do 6,3 milijona mačk. Tako so dobili, da povprečna potepuška mačka ubije 225 plazilcev na leto, kar pomeni 596 milijonov na leto. Številke se iz leta v leto sicer spreminjajo, ker se pojavljajo velika nihanja v populaciji mačk med sušnimi in deževnimi leti. 

V iztrebkih in želodcih mačk so našli številne plazilce.<br />
FOTO: AFP
V iztrebkih in želodcih mačk so našli številne plazilce.
FOTO: AFP


Lastniška mačka pa upleni 14 plazilcev letno, teh je v Avstraliji 3,9 milijona, skupno torej k vsoti dodajo 53 milijonov »smrtnih žrtev« med plazilci vsako leto. Ti podatki so manj zanesljivi, saj so imeli o teh mačkah manj podatkov. 

Izbirčne niso – našli so namreč vzorce 258 različnih avstralskih plazilcev (kač, kuščarjev, želvic), med njimi je bilo tudi 11 vzorcev ogroženih vrst. Pritisk na populacijo je tako zelo velik. 

»Nekatere mačke uplenijo precejšnje število plazilcev. Našli smo, da je ena sama mačka pojedla 40 različnih plazilcev,« je pokomentiral vodja raziskave John Woinarski. Komisarka za ogrožene vrste Sally Box je dodala, da zaradi manjka podatkov o populacijah plazilcev ne morejo natančno oceniti vpliva mačk. 



Iz raziskave izhaja, da morajo avstralske oblasti najti efektivnejši in strateško usmerjen nadzor nad potepuškimi mačkami, prav tako morajo za svoje ljubljenke poskrbeti lastniki. 

Potepuške mačke so v Avstraliji odgovorne za več kot milijon poginov plazilcev. 
Potepuške mačke so v Avstraliji odgovorne za več kot milijon poginov plazilcev. 


Vlada je že namenila okoli 20 milijonov evrov za projekte, ki bi omejile potepuške mačke. Organizacija za ohranjanje divjih živali je prejšnji mesec postavila 44 kilometrov dolgega električnega pastirja, da bi v puščavi pred mačkami zaščitili vsaj 9400 hektarjev. Območje bodo povečali na 100.000 hektarjev.  

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine