Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Polarna lisica prehodila neverjetnih 3506 kilometrov

Super lisica je presenetila tudi raziskovalce.
Tudi arktične lisice so odvisne od morskega ledu, ki pa ga je zaradi podnebnih sprememb vse manj. Foto Shutterstock
Tudi arktične lisice so odvisne od morskega ledu, ki pa ga je zaradi podnebnih sprememb vse manj. Foto Shutterstock
S. S.
3. 7. 2019 | 07:05
3. 7. 2019 | 10:21
2:12
S sledilno ovratnico opremljena polarna lisica se je 26. marca 2018 z otoka Spitsbergen v otočju Svalbard odpravila na pohod. Po 21 dneh in 1512 kilometrih je prispela na Grenlandijo. A se ni ustavila in arktično odisejado nadaljevala vse do kanadskega otoka Ellesmere, kamor je prispela 1. julija lani.

Pot, dolgo 3506 kilometrov, je prehodila v vsega 76 dneh, so sporočili z norveškega inštituta za raziskovanje polarnega območja. Povprečno je lisica na dan prehodila 46 kilometrov. V enem izmed dni pa je prepotovala kar 155 kilometrov, ko je poleg svojih nog za prevozno sredstvo uporabila tudi kos morskega ledu.



»Najprej sploh nismo verjeli, da je res,« je bila nad lisičjim dosežkom presenečena tudi raziskovalka Eva Fuglei. Gre sicer za prvo študijo, ki prikazuje, kako po različnih ekosistemih migrirajo polarne lisice, hkrati pa je tudi prvi dokumentiran pohod ene živali od Norveške do Kanade.

Polarne lisice so znane po svojih samotarskih pohodih po Arktiki, a dotična super lisica pa je vseeno s svojo hitrostjo in vzdržljivostjo osupnila raziskovalce. Kaj se z njo dogaja zdaj, ne vedo, ker je telemetrična ovratnica prenehala delovati februarja letos. Tudi lisice se, podobno kot severni medvedi, soočajo z izzivom izginjajočega morskega ledu, ki jim je do zdaj omogočal sprehajanje med arktičnimi otoki. »To je še en dokaz, kako pomemben je morski led za arktične živali,« je poudaril norveški okoljski minister Ola Elvestuen

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine