Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Največja ptica na svetu je bila morda slepa

Slonja ptica, ki je živela na Madagaskarju in je izumrla pred okoli 300 leti, je bila morda dejavna le ponoči. 
Slonja ptica. FOTO: Shutterstock
Slonja ptica. FOTO: Shutterstock
S. S.
1. 11. 2018 | 13:23
1. 11. 2018 | 13:24
1:40
Največja ptica na svetu, ki je izumrla pred okoli 300 leti, je bila morda slepa nočna ptica, kažejo novi dokazi rentgenski slik lobanj. Slonja ptica, ki je živela na Madagaskarju, je bila visoka kar 3,5 metra in je tehtala pol tone. Domnevalo se je, da je bila dejavna podnevi, a morda ni bilo tako, navaja revija Science

O pticah je malo znanega. Okostja so se v močvirjih otoka slabo ohranila. Znanstveniki so verjeli, da so slonji ptici najbližje sorodnice novozelandske velike moe, prav tako izumrle ptice iz rodu nojevcev, na podlagi tega pa, da so bile slonje ptice dejavne podnevi. Zadnje analize DNK pa kažejo, da so morda v sorodu prav tako z neletečim, a nočnim kivijem. 

Raziskovalci so izmerili lobanji dveh ptic in tomografija je pokazala, da okcipitalni režnenj v možganih, ključen za vid, praktično ni obstajal. To pomeni, da ptica ni videla skoraj nič. So pa bili deli možganov, odgovorni za vonj, precej veliki, kar sovpada tudi z življenjskim okoljem ptice – ptice v gozdovih imajo dobro razvita čutila za vonj. Opisano je podobno kot anatomija možganov kivijev in ogroženih kakapojev (nočna papiga), še ene novozelandske nočne ptice. Iz tega bi lahko sledilo, da so bile slonje ptice dejavne le ponoči. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine