Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Znanoteh

Na lovu za novo fiziko onkraj standardnega modela

Z britanskim fizikom Johnom Ellisom smo govorili o osnovnih delcih, standardnem modelu, gravitacijskih valovih in temni snovi.
Dr. John Ellis raziskuje osnove delce v povezavi z astrofiziko in kozmologijo. FOTO: Jože Suhadolnik

 
Dr. John Ellis raziskuje osnove delce v povezavi z astrofiziko in kozmologijo. FOTO: Jože Suhadolnik  
8. 8. 2024 | 06:00
13:55

V nadaljevanju preberite: 

John Ellis (1946) je profesor teoretične fizike na Kraljevem kolidžu v Londonu. Raziskuje predvsem fiziko onkraj standardnega modela, podaja pa se tudi na podobna področja visokoenergijske astrofizike in kozmologije. Po doktoratu leta 1971 na Univerzi v Cambridgeu je deloval v kalifornijskem nacionalnem laboratoriju SLAC in na Kalifornijskem tehnološkem inštitutu (Caltech), dolga leta pa tudi v Cernu.

Velik del njegovih raziskav je neposredno povezan z iskanjem novih in razlaganjem obstoječih osnovnih delcev. »Ugotoviti poskušam, kako najti novo fiziko onkraj standardnega modela. Še posebej me zanima posebna vrsta fizike oziroma teorije, imenovana supersimetrija (vključitev supersimetrije v standardni model zahteva podvojitev delcev, ker vsakemu znanemu delcu pripada še superpartner, op. a.), ki lahko pojasni tudi temno snov in številne druge stvari, ki manjkajo v standardnem modelu. Razmišljam in raziskujem tudi fiziko, ki bi jo lahko delali z morebitnimi prihodnjimi trkalniki. Kot veste, imamo v Cernu idejo za velik nov pospeševalnik. V enem od zadnjih člankov sem se ukvarjal s tem, kakšno fiziko bi ta pospeševalnik prinesel.«

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine