Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Znanoteh

Na enem kitajskem posestvu zgradili dvanajst evropskih mest

Raziskovalno središče kitajske telekomunikacijske družbe ima povsem evropsko podobo.
Za gradnjo so porabili 10 milijard juanov, to je približno 1,27 milijarde evrov. FOTO: Aljaž Vrabec
Za gradnjo so porabili 10 milijard juanov, to je približno 1,27 milijarde evrov. FOTO: Aljaž Vrabec
7. 6. 2024 | 05:00
7. 6. 2024 | 08:38
8:02

V nadaljevanju preberite:

Iz ribiškega območja z nekaj manjšimi naselji je Shenzhen prerasel v eno najmodernejših kitajskih mest s številnimi pomembnimi podjetji. Čeprav je mesto s širšo okolico polno visokih, modernih nebotičnikov, pa je povsem drugačno raziskovalno središče Huaweia v Dongguanu.

Približno uro traja vožnja iz centra Shenzhena do Huaweievega raziskovalnega središča, a naokoli se nič kaj dosti ne spremeni. Na vseh straneh se dvigujejo nebotičniki, vsi približno enake podobe, številna gradbišča pa kažejo, da bo v bližnji prihodnosti tod okoli še več novih stavb in cest.

Toda ko je naš avtobus zapeljal čez most v raziskovalno središče Huaweia, smo uzrli povsem drugačno arhitekturo. Nikjer nobenih stolpnic, niti tradicionalnih kitajskih stavb, vsepovsod le urejeni travniki in evropska arhitektura. Z avtobusa so nas najprej izpustili pred knjižnico, od koder seže pogled prek manjšega jezera do široke imitacije evropskih meščanskih hiš. Vse skupaj tako zelo spominja na evropsko preteklost, da nas tisti trenutek ne bi presenetilo, če bi po mostu pripeljala kakšna srednjeveška kočija.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine