Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Komentiranje na forumih kot vir zaslužka

Pogovorni portal preizkuša možnost dajanja napitnin piscem in komentatorjem
Izberete lahko tri, pet ali deset dolarjev napitnine ali pa znesek določite sami. Vir reddit
Izberete lahko tri, pet ali deset dolarjev napitnine ali pa znesek določite sami. Vir reddit
3. 3. 2019 | 06:00
3:20
Ste eden tistih, ki raje kot izvirno novico prebirajo komentarje pod njo? Vas kdaj kdo tako navduši, da bi mu v pest stisnili evro ali dva? Če se bo nova funkcija, ki jo preizkušajo na redditu, prijela, boste morda kmalu imeli priložnost za to.

Ob komentarjih ponavadi pomislimo na agresivne, nestrpne ali vsaj popolnoma benigne izlive, katerih avtorjem bi raje kot napitnino namenili prijavo organom pregona, toda na spletu se najdejo tudi moderirani forumi, kjer je diskusija večinoma umirjena in argumentirana. Eden takšnih se vsaj trudi biti reddit in od prejšnjega tedna imajo njegovi bralci možnost dati napitnino za komentarje, ki se jim zdijo vredni tega.
 

Za zdaj testirajo odziv


No, za zdaj to lahko počnejo le člani skupine r/shittymorph in še ti lahko nagradijo le posebno cenjenega in dolgoletnega uporabnika z uporabniškim imenom shittymorph. »Ves čas preizkušamo nove modele oziroma funkcije, ki bi motivirali uporabnike, in spletna napitnina je eno takšnih orodij. Res pa je, da le manjši delež testiranih funkcij ponudimo v redno uporabo,« je tiskovni predstavnik Reddita povedal za tehnološki spletni portal Engadget.

In kako funkcija deluje? Preberete komentar, in če vam je tako všeč, da začutite potrebo po deljenju svojega prisluženega fonda, pritisnete na ikono za napitnino ob uporabnikovem imenu. Ker imate urejeno spletno bančništvo in ste pred tem že vpisali številko svoje kreditne kartice, boste v naslednjem koraku izbrali znesek, ki ga želite prenesti; predlagani so trije, pet in deset dolarjev, lahko pa ga določite sami, a ne sme presegati sto dolarjev. Nakazilo se bo izvedlo prek spletne banke Stripe.

Skupna vsota napitnin bo zapisana ob uporabnikovem imenu – ob pisanju tega članka je imel shittymorph na računu 90 dolarjev. V komentarjih je eden od uporabnikov spraševal, ali piscu komentarja ostane celoten znesek, administrator foruma pa je pojasnil, da bo od stotih dolarjev shittymorph dobil 78,5 dolarja, 18,5 gre Redditu, 3 dolarje pa Stripu za izvedbo transakcije.
 

Profesionalni komentatorji


Reddit po pisanju Engadgeta sicer ni prvi, ki preizkuša takšen model; testno ga je uvajal že Youtube z možnostjo nagrajevanja videoposnetkov. Upvoting oziroma glasovanje za všečne komentarje je sicer standardna funkcija pri večini portalov, ki omogočajo komentiranje, vendar je nagrada za najbolj priljubljene le uvrstitev na prvo stran tik pod novico in pridobitev spoštovanja drugih uporabnikov.

Glede na lahkotnost, s katero mnogi nakazujejo svoj denar prek spleta tudi za veliko bolj dvomljive storitve (spomnimo se samo izgubljenih kovčkov in nigerijskih pisem), si ni težko zamisliti, da bi zaživelo tudi nakazovanje pravega denarja veščim spletnim piscem. S tem bi se odprlo novo delovno mesto profesionalnih komentatorjev, nevarnost pa bi bila, kot opozarja eden od uporabnikov reddita, kraja mnenj po sistemu kopiranja in lepljenja.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine