Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Kitajci gredo po prgišče lune

Bomo po več kot 40 letih na Zemljo spet dobili košček našega satelita? Kitajci namreč proti Luni pošiljajo odpravo Chang'e 5.
Raketa Dolgi pohod 5 je julija proti Marsu ponesla sondo Tianwen 1. FOTO: Carlos Garcia Rawlins/Reuters
Raketa Dolgi pohod 5 je julija proti Marsu ponesla sondo Tianwen 1. FOTO: Carlos Garcia Rawlins/Reuters
19. 11. 2020 | 06:00
5:21
Kitajska se pripravlja na izstrelitev nove lunarne odprave. Predvidoma v torek bo poletela njihova peta odprava Chang'e (boginja Lune), cilj pa je pristanek na našem naravnem satelitu, zajem lunarnega regolita in vrnitev na Zemljo. Človek že več kot štirideset let ni pobiral vzorcev z Meseca.



Lani so Kitajci dosegli velik uspeh z odpravo Chang'e 4, ko so v začetku januarja prvi pristali na nam nevidni strani Lune. Lander in rover po več kot 670 (zemeljskih) dneh še zmeraj delujeta. Zdaj nameravajo še korak naprej, saj želijo na novem, še neraziskanem kraju pobrati vzorce, ki bi razkrili več o naši nebesni sosedi, ki še vedno preseneča. Nedavno so odkrili, da je tudi na s soncem obsijani površini voda.


Ena najzahtevnejših odprav


V torek je kitajski državni medij CGTN poročal, da je Chang'e 5 že v tovornem delu rakete Dolgi pohod 5, ki jo bodo izstrelili iz vesoljskega centra Wenchang. Odprava bo ena najzahtevnejših kitajskih do zdaj, so poudarili pri tamkajšnji vesoljski agenciji.

Proti Luni bodo potovali pristajalnik, vzletni modul, orbiter in povratna kapsula. Ko se bo plovilo utirilo, se bosta pristajalnik in vzletni modul odcepila in pristala v bližini 1300 metrov visokega vulkana Mons Rümker na severnem območju Oceanus Procellarum, ki je vidno tudi z Zemlje. Gre za geološko mlajši del Lune, ki bi lahko razkril podrobnosti o vulkanski aktivnosti na njej. Glavnina vulkanizma se je po ugotovitvah znanstvenikov končala pred 3,5 milijarde leti, toda sodeč po opazovanjih bi bile vulkanske kamnine na nekaterih območjih lahko stare le eno ali največ dve milijardi let.

Pristajalnik, ki bo opremljen s kamerami in različnimi spektrometri, bo pobral vzorce. Kot pojasnjujejo v reviji Nature, bo robotska roka zavrtala dva metra globoko in pobrala okoli dva kilograma regolita. Spravila ga bo v vzletno kapsulo, ki bo nato poletela v orbito in vzorce prestavila v povratno kapsulo. Ta se bo ob vrnitvi najprej »odbila« od zgornjih plasti Zemljine atmosfere, da bo izgubila hitrost, nato pa bo vstopila v atmosfero in predvidoma v začetku decembra pristala v kitajski avtonomni regiji Notranja Mongolija. Podobno so se z Lune vračali tako Apolli kot ruske sonde. Kitajska odprava se bo sklenila v enem lunarnem dnevu, da bi se izognili ostrim razmeram v lunarni noči, ko temperatura na površju pade krepko pod ničlo.

Vzorce bo prevzela kitajska akademija znanosti, nekaj jih bodo spravili še na drugo varno lokacijo, del pa jih bodo predstavili javnosti, je za Nature povedal Li Chunlai, ki sodeluje pri odpravi.


Načrti za naslednje odprave


Peta odprava v kitajskem lunarnem programu bi morala vzleteti že konec leta 2017, a se je zamaknila zaradi neuspele druge izstrelitve rakete Dolgi pohod 5. Kitajska načrtuje že naslednji odpravi: Chang'e 6 je podobna povratna odprava s predvidenim pristankom ob južnem polu. Predvidoma jo bodo izstrelili leta 2023. Chang'e 7 naj bi leta 2024 prav tako pristala na južnem polju, sestavljali pa jo bodo pristajalnik, rover in majhna leteča sonda. Sistem nameravajo uporabiti še za pobiranje vzorcev z asteroida in Marsa. Dolgoročni načrti vključujejo tudi gradnjo lastne vesoljske postaje ter pristanek astronavtov in postojanko na Luni.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine