Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Kdo je ubil egipčansko mačko

Mumije treh živali iz starega Egipta v napravi za računalniško tomografijo.
Znanstveniki so odkrili, da je bila mačka v času smrti stara manj kot pet mesecev, razmaknjena vretenca pa kažejo na to, da je bila zadavljena. Foto Swansea University/Reuters
Znanstveniki so odkrili, da je bila mačka v času smrti stara manj kot pet mesecev, razmaknjena vretenca pa kažejo na to, da je bila zadavljena. Foto Swansea University/Reuters
27. 8. 2020 | 06:00
27. 8. 2020 | 06:11
2:56
Raziskovalci z britanske univerze Swansea v Walesu so s pomočjo visokoločljivostne računalniške tomografije (CT) pogledali pod ovoje treh mumificiranih živali iz starega Egipta. Tako so dobili najnatančnejšo predstavo o tem, kako so pred več kot 2000 leti živele in umrle mačka, kača in ptica.

Za slikanje so uporabili mikro CT-napravo, ki omogoča stokrat natančnejše posnetke od medicinskih rentgenskih CT-naprav. »Pokazali smo, kako lahko najsodobnejše znanstvene instrumente uporabimo za raziskave oddaljene preteklosti. Z mikro CT-napravo smo opravili tako rekoč obdukcijo živali več kot 2000 let po tem, ko so umrle,« je razložil Richard Johnston, profesor na Univerzi Swansea in vodja raziskave. Znanstveniki so odkrili, da je bila mačka v času smrti stara manj kot pet mesecev, razmaknjena vretenca pa kažejo na to, da je bila zadavljena.

Lobanja kobre z razprtimi usti Foto Swansea University/Reuters
Lobanja kobre z razprtimi usti Foto Swansea University/Reuters

 

Obredno mumificirana kobra


Ptica je pripadala vrsti postovk, kača pa je bila mlada egiptovska kobra. Pregled zadnje je razkril poškodbo ledvic, o kateri raziskovalci domnevajo, da je bila posledica pomanjkanja vode, zaradi česar je kača razvila obliko putike. Na kobri so odkrili tudi sledi odpiranja ust, obreda ob mumificiranju, ki so ga opravljali tudi pri faraonih. Če so kačo ob smrti zares posvetili, bi bil to prvi dokaz obrednega pokopa živali.
 

Ogromno mumij v skladiščih


Ptica je pripadala vrsti postovk. Foto Swansea University/Reuters
Ptica je pripadala vrsti postovk. Foto Swansea University/Reuters
<br />
 

 
Mumificiranje živali, kot so mačke, psi, krokodili ali kače, je bilo sicer v starem Egiptu pogosta praksa; včasih so jih pokopali skupaj z lastnikom, običajno pa so jih postavljali v svetišča kot darilo bogovom. »Arheologi so izkopali na milijone mumificiranih živali, bilo jih je toliko, da so jih v viktorijanskih časih uporabljali kot kompost,« je povedala Carolyn Grawes-Brown, kuratorka Egipčanskega centra na Univerzi Swansea.

Dandanes imajo mnogi svetovni muzeji v skladiščih ogromne zbirke mumificiranih živali. Verjetno zaradi zahtevnega postopka ne bi bilo mogoče opraviti tomografije pri vseh, a nova tehnologija bi kljub temu lahko odprla nova področja raziskovanja; lahko bi, denimo, preučili mumificirane ptice in razkrili, katere vrste so takrat poseljevale sever afriške celine.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine