Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Znanoteh

Kako ustaviti demenco

V San Diegu je potekal svetovni kongres o alzheimerjevi bolezni in drugih vrstah demence.
Napredek v zdravljenju alzheimerjeve bolezni že leta zaostaja za zmožnostmi diagnostike. FOTO: Shutterstock
Napredek v zdravljenju alzheimerjeve bolezni že leta zaostaja za zmožnostmi diagnostike. FOTO: Shutterstock
Andreja Špeh, Matej Perovnik
1. 9. 2022 | 06:00
14:44

V nadaljevanju preberite: 

V začetku avgusta je bil v San Diegu svetovni kongres o alzheimerjevi bolezni in drugih vrstah demence, na katerem so predstavili najnovejša odkritja in smernice v raziskovanju tega področja. 

Alzheimerjeva bolezen (AB) je nevrodegenerativna bolezen, pri kateri se bolezenski proces nabiranja napačno zvitih beljakovin, amiloida beta in beljakovine tau, začne v možganih že desetletja pred prvimi kliničnimi simptomi, ki se najpogosteje najprej pokažejo s pozabljanjem nedavnih dogodkov. Velja poudariti, da vsako pozabljanje še ni demenca in ni posledica razvijajoče se AB. O demenci namreč govorimo, ko simptomi bistveno vplivajo na človekovo vsakodnevno delovanje in obsegajo več kot le pozabljivost. Tej se lahko pridružijo težave s pozornostjo, govorom in orientacijo v prostoru in času, prav tako osebnostne spremembe ali umik iz družbe.

V klinični praksi opisujemo tudi predstopnjo demence, ko so simptomi blažji in ne vplivajo na vsakodnevne aktivnosti. To stanje imenujemo blaga kognitivna motnja. Vzrokov demence je veliko, najpogostejši med njimi pa je prav alzheimerjeva bolezen.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine