Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Japonska raziskovalka Lune

Septembra 2007 je Japonska izstrelila satelit Selene ali Kaguja.
Kaguja FOTO: Jaxa
Kaguja FOTO: Jaxa
1. 9. 2022 | 06:00
2:16

Septembra 2007 je Japonska izstrelila satelit Selene ali Kaguja, po sondi Giten drugi japonski satelit, ki je krožil v orbiti Lune. Selene je okrajšava daljšega imena Lunarni in inženirski raziskovalec, angleško Selenological and Engineering Explorer, japonsko ime Kaguja pa izvira iz ljudske pripovedke o princesi Kaguji.

Tretjega oktobra 2007 se je sonda uspešno utirila v polarno orbito, 9. oktobra je izvrgla relejni satelit Okina (ime prav tako izvira iz pripovedke), ki je krožil v orbiti 100 krat 2400 kilometrov, 12. oktobra pa še satelit VLBI ali Ouna z interferometrom, s katerim je iz orbite 100 krat 800 kilometrov proučeval gravitacijsko polje. Teden dni kasneje je sonda dosegla končno krožnico na višini 100 kilometrov.

FOTO: Jaxa
FOTO: Jaxa

Satelit je bil opremljen s 13 znanstvenimi instrumenti, s katerimi so proučevali predvsem značilnosti površja in tudi gravitacijskega polja. Med večjimi odkritji satelita so bile lavne jame v hribovju Marius – to so cevasti predori, ki jih je ustvaril tok lave.

image_alt
Ogromne dvorane pod Luninim površjem

Takšne jame so na Luni globoke od nekaj metrov do več deset metrov, znanstveniki pa razmišljajo, ali bi bile primerne za raziskovalne postaje, da bi se človek skril pred neposrednim sončnim sevanjem. Po koncu odprave je satelit strmoglavil na površje ob kraterju Gill, na nam nevidno stran površja je strmoglavil tudi relejni satelit Okina, in sicer v bližini kraterja Mineur D.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine