Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Indiji uspelo: Čandrajan 3 pristal v bližini južnega pola Lune

To je prvi uspešen pristanek na Luni za Indijo in hkrati zgodovinski prvi pristanek sonde v bližini južnega pola.
Veselje ob pristanku. FOTO: R. Satish Babu/AFP
Veselje ob pristanku. FOTO: R. Satish Babu/AFP
23. 8. 2023 | 07:59
23. 8. 2023 | 15:39
4:56

Ob 14.30 po srednjeevropskem času je završalo od veselja v nadzornem centru indijske vesoljske agencije Isro. Indijska odprava Čandrajan 3 je namreč uspešno pristala na južnem polu Lune. To je prvi uspešen pristanek na Luni za to državo in hkrati prvi pristanek kakšne sonde v bližini južnega pola. 

V Indiji je odprava požela veliko vznemirjenja in medijske pozornosti. Na milijone ljudi si je danes ogledalo prenos dogajanja, odpravo je budno spremljal tudi premier Narendra Modi. »Indijski uspeh ni le naš uspeh. To je uspeh celotnega človeštva. Naša odprava bo pomagala tudi drugim državam, ki si želijo na Luno in še dlje,« je poudaril Modi v neposrednem prenosu in pozval druge države, naj sestavljajo vesoljske odprave. »Nebo ni meja,« je še poudaril in dodal, da je današnji dan pokazal, da se je mogoče učiti iz porazov in nazadnje uspeti. 

Množice so spremljale prenos pristajanja na Luni. FOTO: Dibyangshu Sarkar/AFP
Množice so spremljale prenos pristajanja na Luni. FOTO: Dibyangshu Sarkar/AFP

Vodja odprave P Viramuthuvel se je v veselem razpoloženju v nadzornem centru zahvalil vsem, ki so garali za to odpravo. Kot je dejal, mu je pristanek prinesel »globoko zadovoljstvo«.

Izjemno hvaležen in navdušen je bil tudi direktor Isra S Somnath, ki se je prav tako zahvalil ekipi inženirjev in znanstvenikov. Dodal pa je, da »to ni le naše delo, to je delo generacij znanstvenikov naše agencije«.

Indija je zgodovinski uspeh dosegla le nekaj dni po neuspešni ruski odpravi Luna 25, ko je sonda prav tako skušala pristati v kraterju na južnem polu, vendar je pri manevru spuščanja iz orbite imela predolgo prižgane motorje in tako odletela prenizko ter nazadnje strmoglavila na površje.

image_alt
Ruska Luna 25 treščila na Luno

Indija je šele četrta država z mehkim pristankom na Luni – do zdaj je to uspelo le ZDA, nekdanji Sovjetski zvezi in Kitajski. Vse te države so svoja plovila spuščala v ekvatorialnem delu Lune, Kitajska je nato v začetku leta 2019 kot prva država s pristajalnikom Chang'e 4 pristala na nam nevidni strani Lune.

Indijski pristajalnik je kot prvi pristal na južnem polu Lune. FOTO: AFP
Indijski pristajalnik je kot prvi pristal na južnem polu Lune. FOTO: AFP

Indijska odprava številka tri sledi uspešni odpravi Čandrajan 1, ko so leta 2008 v lunino orbito utirili satelit. Ta orbiter je bil opremljen z 29-kilogramsko sondo, ki je namerno treščila ob površje v bližini južnega pola. Pri tem se je sprostil oblak prahu in kamenja, v katerem so zaznali vodni led. Odprava Čandrajan 2 je bila le delno uspešna. Orbiter se je namreč avgusta 2019 utiril v orbito in še vedno deluje, pristajalnik z roverjem pa je 6. septembra istega leta zaradi programske napake, ki je neustrezno vodila zaviralne motorje, strmoglavil.

Odpravo Čandrajan, kar v prevodu pomeni lunarno plovilo, so izstrelili 14. julija. Sestavljena je iz skoraj dvotonskega pristajalnika Vikram, ki so ga poimenovali po ustanovitelju indijske vesoljske agencije (Isro) Vikramu Sarabhaiu, hkrati beseda pomeni pameten in pogumen, v svojem »trebuhu« pa ima še 26-kilogramski rover Pragjan, kar v prevodu pomeni modrost. Po uspešnem pristanku bo pristajalnik Vikram najprej počakal, da se poleže prah, ki se je dvignil ob stiku s podlago, šele nato bo na površje zapeljal tudi Pragjan, ki bo zatem zbiral podatke o kamninah, fotografiral in posnetke pošiljal v analizo na Zemljo. 

Čandrajan 3 je v zadnjih dneh slikal površje Lune. FOTO: Isro/Reuters

 
Čandrajan 3 je v zadnjih dneh slikal površje Lune. FOTO: Isro/Reuters  

Oba naj bi na površju delovala 14 dni ali en lunarni dan. Dan pristanka je bil skrbno izbran, da gre za začetek dneva na Luni, saj se baterije polnijo s sončno svetlobo. Ko se bo začela 14-dnevna noč, se bodo baterije izpraznile, tako da ni jasno, ali bo plovila možno obuditi, ko se bo znova začel dan na Luni. V lunarni noči se temperature spustijo globoko pod ničlo, kar lahko dodatno poškoduje plovila.

Vesoljska skupnost se veseli indijskega uspeha. Indiji je med drugim že čestital tudi direktor evropske vesoljske agencije Josef Aschbacher. »Kako dober način demonstracije nove tehnologije in prvi pristanek za Indijo na drugem nebesnem telesu. Odlično opravljeno delo, navdušen sem,« je zapisal na omrežju X. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine