Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Evropa Ameriki pomaga na poti do Marsa (VIDEO)

Za novo plovilo Orion je Evropa zgradila servisni modul.
Evropski servisni modul bo ključni del Oriona. FOTO: ESA/A. Conigli 
Evropski servisni modul bo ključni del Oriona. FOTO: ESA/A. Conigli 
5. 11. 2018 | 09:19
5. 11. 2018 | 09:19
3:25
Prvič v zgodovini bo ameriška vesoljska agencija uporabila evropski sistem kot ključni element vesoljskega plovila, ki bo omogočal potovanja v vesolje. Danes je tako z bremenskega letališča z ruskim letalom Antonov An-124 v Kennedyjev vesoljski center na Floridi odpotoval evropski servisni modul, ki bo del Nasinega vesoljskega plovila Orion.

Servisni modul na letalu Antonov. FOTO: Nasa
Servisni modul na letalu Antonov. FOTO: Nasa


Kaj je Orion?


Plovilo, ki je ime dobilo po enem najbolj znanih ozvezdij, bo novi paradni konj, s katerim bodo ljudje potovali v vesolje. Zgrajeno je, da bo astronavte poneslo dlje v vesolje kot katerikoli plovilo do zdaj. Nasa z njim želi dlje od Lune, celo dlje od Marsa. Plovilo, ki bo sprejelo štiri potnike, bo v vesolje vzletalo z novo Nasino težkokategorno raketo Space Launch System (SLS).

Plovilo Orion: servisni modul (desno), na sredini je naslikana kapsula za posadko, spredaj je sistem za izredne dogodke. FOTO: Nasa
Plovilo Orion: servisni modul (desno), na sredini je naslikana kapsula za posadko, spredaj je sistem za izredne dogodke. FOTO: Nasa


Orion se lahko pohvali s številnimi inovativnimi tehnologijami, med njimi je novi varnostni sistem v izrednih razmerah, ki bo izjemno povečal varnost posadke. Edinstveni sistemi za ohranjanje življenja, pogona, termalne zaščite in letalstva v kombinaciji z drugimi elementi bo plovilo omogočalo dolgotrajajoče polete v vesolje. Ko se bo plovilo vrnilo na Zemljo, bo v atmosfero vstopilo s hitrostjo višjo od 32.000 km/h. Posadka bo sicer čutila nekoliko nemirno pristajanje, a bo vsekakor varno, navajajo pri vesoljski agenciji.

Orion so (brez servisnega modula) prvič testirali decembra 2014, ko so ga izstrelili z raketo Delta IV Heavy.


Kaj je evropski servisni modul?


Evropska vesoljska agencija (Esa) je k Orionu prispevala ključni del – servisni modul namreč del plovila s posadko oskrbuje z zrakom, elektriko in gorivom. »Podobno kot lokomotiva vleče potniške vagone in jih oskrbuje z energijo, bo evropski servisni modul kapsulo Orion popeljal do cilja in nazaj,« so zapisali pri Esi. Nasa se je na evropske partnerje obrnila zaradi uspešnega programa avtomatskega transfernega vozila, s katerim dostavljajo zaloge na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Modul so oblikovali in zgradili v Italiji in Nemčiji v sodelovanju z več podjetji iz enajstih evropskih držav, glavni partner je bil Airbus.



V vesoljskem centru na Floridi bodo modul pritrdili na kapsulo za človeško posadko v pripravah na misijo Exploration 1, testni polet brez posadke, ki naj bi se zgodil leta 2020.

Animacija misije Exploration 1:


Na spletni strani Ese so še zapisali, da že gradijo drugi modul za polet človeške posadke okoli lune. Orion bo v prihodnosti imel tudi komponento za pristajanje na predvideni lunarni postaji Gateway.

Orion je sestavljen iz treh glavnih delov: sistem za izredne dogodke, modul za posadko in servisni modul. Slednji ima štiri solarne panele, vsak je dolg sedem in širok dva metra.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine