Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Znanoteh

E-gradivo je ena od zelo dobrih vzporednih možnosti za učenje

Aleš Bošnjak, direktor Izuma: Dostop do ustreznih informacijskih virov je ključ do uspešnega študijskega, pedagoškega in raziskovalnega dela.
Institut informacijskih znanosti načrtuje nov superračunalniški center, predvidoma na obrobju Maribora, pravi direktor Aleš Bošnjak. Foto Leon Vidic
Institut informacijskih znanosti načrtuje nov superračunalniški center, predvidoma na obrobju Maribora, pravi direktor Aleš Bošnjak. Foto Leon Vidic
Mojca Vizjak Pavšič
22. 12. 2022 | 05:00
22. 12. 2022 | 12:34
15:50

V nadaljevanju preberite:

»Superračunalnik Vega, ki smo ga uradno zagnali junija lani, deluje nemoteno in zagotavlja vso nujno potrebno visokotehnološko podporo pri izvajanju najzahtevnejših raziskav v vedah, v katerih obdelujejo veliko podatkovje. Projekt je v očeh mednarodne in slovenske javnosti doživel veliko odobravanje, presegel vsa pričakovanja ter tako omogočil prepoznavnost Slovenije in tudi Maribora v svetu,« pravi dr. Aleš Bošnjak, direktor Instituta informacijskih znanosti s sedežem v Mariboru.

Med številnimi uporabniki iz Evrope je postal superračunalnik Vega v zadnjem letu celo najbolj zaželen superračunalnik. Skladno s podpisano pogodbo o sofinanciranju s skupnim podjetjem za evropsko visokozmogljivostno računalništvo EuroHPC JU daje namreč tretjino svojih kapacitet na voljo evropskim znanstvenikom, med katerimi je tudi več industrijskih uporabnikov. »V vseh drugih centrih ​EuroHPC JU se je med izvedbo pojavilo veliko izzivov in težav, s katerimi se na Izumu skupaj s širšo skupnostjo slovenskega superračunalniškega omrežja SLING nismo srečali,« dodaja Bošnjak.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine