Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Delfini s skupnimi interesi se imajo raje

Samci delfinov so se družili na podlagi načina uporabe preprostega orodja.
Delfini znanje o uporabi orodja prenašajo iz roda v rod. FOTO: Shutterstock
Delfini znanje o uporabi orodja prenašajo iz roda v rod. FOTO: Shutterstock
S. S.
12. 6. 2019 | 13:00
12. 6. 2019 | 13:51
1:38
Delfini, podobno kot ljudje, sklepajo prijateljstva na podlagi skupnih interesov. Te osupljive morske sesalce so raziskovalci opazovali v zalivu Shark Bay na zahodu Avstralije, kjer so med populacijo indopacifiških velikih pliskavk v preteklosti opazili, kako uporabljajo morske spužve za iskanje hrane. Uporaba orodja je bila značilna za samice, tokrat pa se je mednarodna ekipa raziskovalcev z bristolske, züriške in zahodnoavstralske univerze osredotočila na samce.

Zbrali so podatke o 124 samcih, ki so jih v zimskih mesecih opazovali od leta 2007 do 2015. Natančno so analizirali 37 delfinov, od tega je bilo 13 takih, ki so uporabljali spužve kot orodje, in 24 takih, ki tega ne počnejo, so navedli v znanstveni reviji Proceedings of the Royal Society B.

Odkrili so, da so se »orodjarji« družili med seboj, pri čemer so se vezi med njimi tkale na podlagi podobnih tehnik pri uporabi spužev, ne na podlagi sorodstva ali drugih dejavnikov.

V nedavni raziskavi so tudi raziskovalci iz slovenskega društva za morske sesalce Morigenos dokazali, da se nekateri delfini ne družijo samo v nestalnih in spreminjajočih se skupinah, ampak sklepajo prijateljstva in živijo v družinskih krogih.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine