Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Čarodej je pred več kot sto leti posnel sončni mrk (VIDEO)

Posnetek je dolga leta počival v arhivu, zdaj so ga ustrezno obdelali in predstavili javnosti.
Zajem fotografije iz posnetka sončnega mrka leta 1900. FOTO: Royal Astronomical Society / BFI 
Zajem fotografije iz posnetka sončnega mrka leta 1900. FOTO: Royal Astronomical Society / BFI 
31. 5. 2019 | 08:50
31. 5. 2019 | 09:06
2:31
To je posnetek sončnega mrka, ki se je zgodil 28. maja 1900. Podjetje BFI in Kraljeva astronomska družba sta najstarejši posnetek popolnega sočnega mrka ustrezno digitalizirala z najnovejšo tehnologijo in ga iz arhiva prestavila na youtube.

»Lepo je obuditi dela iz naše znanstvene zgodovine. Astronomi so vedno odprtih rok sprejemali novo tehnologijo. Kadri sončnega mrka, ki je eden najbolj spektakularnih dogodkov na našem nebu, razkrivajo, kako je bila videti viktorijanska znanost,« je izjavil predsednik astronomske družbe Mike Cruise.



Gre za delo britanskega čarodeja in ljubiteljskega astronoma Nevila Maskelyna, ki se je torej pred več kot sto leti odpravil v Severno Karolino, da bi v objektiv kamere ujel naravni fenomen. Sončev mrk so takrat lahko opazovali v Mehiki, na jugu ZDA in na severu Afrike.

Kot so pojasnili pri Kraljevi astronomski družbi, je bil to čarovnikov drugi poskus snemanja mrka. Leta 1898 je potoval v Indijo in uspešno fotografiral ples Sonca in Lune, a so mu posnetke ukradli na poti domov.

S takratno tehnologijo je bilo snemanje precej težje kot danes. Maskelyne je izdelal poseben teleskopski adapter, da je lahko sploh »pogledal« v Sonce. To je, kot so sporočili, njegov edini znani film, ki je ohranjen še danes.

Pri astronomski družbi so pojasnili, da sta bila Maskelyne in David Devant, ki sta vodila najstarejše čarovniško gledališče v Piccadillyju v Londonu, pionirja pri uporabi filma za svoje trike. Maskelyne se je rad označil za preučevalca iluzij, duhovnosti in drugih nenavadnih fenomenov, bil pa je tudi velik navdušenec nad astronomijo in je zato postal član Kraljeve astronomske družbe.

Razvijajočo se fotografijo je poskušal uporabiti za napredek v znanosti. Tudi družba je hitro prepoznala vrednost astrofotografije in je že leta 1887 vzpostavila stalni fotografski oddelek.

Fotografi in snemalci bodo imeli tudi letos priložnost ovekovečiti sončni mrk, ta bo 2. julija viden v Čilu in Argentini.


Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine