Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Avstralija s strogo zakonodajo nad družbena omrežja

Po avstralskem zakonu bodo družbena omrežja kazensko odgovorna, če ne bodo dovolj hitro odstranila spornih objav.
Facebook je sam sprejel pravila, da bi omejil objave sovražnih skupin. FOTO: Lionel Bonaventure/AFP
Facebook je sam sprejel pravila, da bi omejil objave sovražnih skupin. FOTO: Lionel Bonaventure/AFP
S. S.
4. 4. 2019 | 12:30
4. 4. 2019 | 12:52
2:17
V Avstraliji so sprejeli kontroverzni zakon, po katerem bi lahko bili družbena omrežja in spletne strani kaznovani, če se bodo na njih pojavili videoposnetki z nasilno vsebino. Gre za odziv na napad v Christchurchu na Novi Zelandiji, ko je strelec ubil 50 oseb, krvavi pohod pa prenašal prek družbenih omrežij. Kritiki zakona pravijo, da so ga sprejeli prehitro brez kritičnega razmisleka.

Po zakonu bi lahko tehnološka podjetja, ki vodijo družbena omrežja in popularne spletne strani, finančno odgovarjala, če ne bodo dovolj hitro odstranila vsebine, ki prikazuje terorizem, umore, posilstva, mučenje ali ugrabitve. Kazni bi lahko dosegle višino okoli sedem milijonov evrov ali pa deset odstotkov letnega dobička. Odgovorne osebe pa bi lahko celo sedele v zaporu do treh let. Nekoliko problematična je določitev »hitro«, saj nadalje ni pojasnjeno, kaj to pravzaprav pomeni, ampak bi o tem naknadno odločala porota.

Pravni strokovnjaki so še opozorili, da bi lahko ta zakonodaja sicer vodila tudi v medijsko cenzuro, morda pa bo preprečila tudi, da bi anonimneži razkrivali informacije. »Zakoni, oblikovani kot odziv na tragične dogodke, niso nujno pravilen odgovor in imajo lahko nezaželene posledice,« so se odzvali v Avstralskem pravnem svetu.
Družbena omrežja so le s težavo omejila širjenje posnetkov napada na mošeje v Christchurchu.

Prav zato je Facebook začel preučevati omejitve pri prenosih v živo in načine, kako omejiti vsebine, ki širijo sovraštvo. A očitno jim ne gre najbolje, navaja portal Huffington Post. Pri portalu so omrežje opozorili na fotografijo ženske, ki širi prepričanja o beli nadvladi, a Facebook ni ukrepal. Pri medijskem portalu navajajo, da je Zuckerbergovo omrežje že ukrepalo proti določenim rasističnim skupinam in jim izbrisalo strani na omrežju, vendar je znano, da Facebook praviloma počasi uresničuje tudi lastna pravila. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine