Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Astronavti med urjenjem v jamah odkrili novo vrsto raka

Vrsta je, kot opisujejo biologi, zelo zanimiva, saj je v evolucijskem ciklu vrnila v vodo, da bi preživela.
Novoodkriti jamski rakci. FOTO: ESA–F. Sauro
Novoodkriti jamski rakci. FOTO: ESA–F. Sauro
29. 3. 2019 | 09:20
29. 3. 2019 | 09:31
2:11
Astronavti so se na zahtevne pogoje v vesolju leta 2012 pripravljali tudi v jami na Sardiniji in medtem v majhnem jezercu opazili nenavadne rakce. Sardinija se lahko pohvali z bogato floro in favno in tudi življe v tamkajšnjih jamah je zelo raznoliko. A odkrivanje živalic v jamah je zahtevno delo, saj se te velikokrat skrivajo v razpokah ali drugih ljudem nedostopnih kotičkih podzemnega sveta.

»Astronavte sem prosil, naj vzamejo kakšen vzorec. Ko smo jih analizirali pod mikroskopom, smo šele ugotovili, kako zelo zanimivi so ti rakci,« je za spletno stran Evropske vesoljske agencije povedal Paolo Marcia, zoolog z univerze Sassari, ki je bil zadolžen za biološke poskuse v programu CAVES. Astronavti iz Evrope, Rusije, ZDA, Kanade, Japonske in Kitajske so nato pomagali pri natančnem opisu nove vrste, o kateri zdaj poročajo v znanstveni reviji ZooKeys.

Alpioniscus Sideralis FOTO: University of Sassari–P. Marcia 
Alpioniscus Sideralis FOTO: University of Sassari–P. Marcia 


Vrsta je, kot opisujejo biologi, zelo zanimiva, saj je v evolucijskem ciklu vrnila v vodo, da bi preživela. Gre za centimeter dolgega rakca, ki pripada podvrsti kopenskih enakonožcev. Večina rakov živi v vodi, edino enakonožci so se prilagodili življenju na kopnem. Mala novoodkrita slepa in brezbarvna živalica pa je naredila dodaten korak in se vrnila v vodo.

Alpioniscus Sideralis FOTO: ESA–M. Fincke 
Alpioniscus Sideralis FOTO: ESA–M. Fincke 


Odkritje dodaja košček k zapletenemu mozaiku občutljivih podzemnih ekosistemov, kjer so živali iznašle nenavadne načine za prilagoditev na ekstremne življenjske pogoje brez svetlobe v pomanjkanju hrane.

Rakca so poimenovali Alpioniscus Sideralis, kar v latinščini pomeni zvezdni, s čimer so se biologi poklonili astronavtom, ki so ga odkrili.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine