Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Žrtve drugega tržaškega procesa za CasoPound teroristi

Neofašisti so ponoči lepili plakate po Opčinah in Lonjerju, oskrunili so tudi Jadranov sedež in Prosvetni dom.  
Jutrišnji komemoraciji na Opčinah v spomin na antifašiste, ki so jih na drugem tržaškem procesu obsodili na smrt, bo sledil koncert TPPZ Pinko Tomažič. FOTO: Zdravko Primožič
Jutrišnji komemoraciji na Opčinah v spomin na antifašiste, ki so jih na drugem tržaškem procesu obsodili na smrt, bo sledil koncert TPPZ Pinko Tomažič. FOTO: Zdravko Primožič
14. 12. 2019 | 15:48
14. 12. 2019 | 18:13
3:24
Jutri bo na Opčinah znova komemoracija v spomin na Pinka Tomažiča, Viktorja Bobka, Simona Kosa, Ivana Ivančiča in Ivana Vadnala, antifašiste, ki so jih fašisti na drugem tržaškem procesu obsodili na smrt. Komemoracije na strelišču potekajo vsako leto, jutrišnja bo ob 78-letnici. Sledil bo koncert TPPZ Pinko Tomažič v Prosvetnem domu.

Obsojence so po nalogu sodišča leta 1941 ustrelili pripadniki fašistične milice. Kot je nedavno poročal Primorski dnevnik, je tržaška občina letos zmogla »drobcen korak naprej« in s podpisom sporazuma poverila upravljanje tega spomeniškega prostora pokrajinskemu odboru vsedržavnega italijanskega združenja partizanov A.N.P.I. in s tem tej organizaciji tudi uradno izročila ključ za dostop do spomenika ustreljenim.


 

»Junaki« nočne kronike


FOTO: Facebook
FOTO: Facebook
Tržaški neofašisti iz združenja CasaPound so, kot danes poroča tržaški tisk, reagirali s plakati, na katerih obsojence označujejo za teroriste. Njihova imena so na plakatu v primerjavi z izpostavljenimi besedami »teroristi«, »ne žrtve« in »ne mučeniki« zapisana z malimi črkami.

Kot poroča italijanski Tristeprima, so se pripadniki te skrajno desne skupine, o kateri ne poročajo v politični rubriki, pač pa v rubriki kronike – med ekscesi –, v zavetju noči podali na lepljenje teh plakatov po Opčinah. In v Lonjerju, kot dodaja Primorski dnevnik.

Francesco Clun iz lokalnega odseka CasePound je danes objavil, da je bila odločitev o eksekuciji antifašistov leta 1941 »prava in legitimna« in dopisal, da »ni mogoče tolerirati, da se tistih, ki so sodelovali ali bili del terorističnih organizacij, kakršna je bila TIGR, še vedno spominjamo kot mučenikov svobode«.
 

Razpiranje ran na nesmiseln način


Nočno junaštvo članov CasePound in besede njihovega vodje z ne najbolj italijanskim priimkom je že obsodila senatorka Tatjana Rojc. »Kar se dogaja, vzbuja grenkobo, saj se je naredilo veliko za pomiritev vzhodne meje, s ciljem sobivanja in celjenja ran, ki jih je zgodovina prinesla obema stranema. Razpiranje ran na tako nesmiseln način deluje kot izraz hotenja k vrnitvi v preteklost,« je zapisala.

Kot piše STA, je ogorčena tudi Stranka Slovenska skupnost (SSk) in po navedbah deželnega svetnika Igorja Gabrovca pričakuje, da bodo pristojne oblasti brez oklevanja kaznovale CasaPound. Na provokacijo se je odzvala tudi Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ), ki je pozvala k množični udeležbi na slovesnosti. Kot so sporočili, bodo udeleženci s  prisotnostjo odgovorili na provokacije in utrdili spomin na žrtve fašističnega zatiranja.


 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine