Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zika-otroci: eni v šolo, drugi se borijo za preživetje (FOTO)

Pred tremi leti se je zaradi izbruha virusa Zika na revnem severovzhodu Brazilije več tisoč otrok rodilo z mikrocefalijo ali drobnoglavostjo.
Nekajmesečni Jose Wesley Campos decembra 2015 ... FOTO: Felipe Dana/AP
Nekajmesečni Jose Wesley Campos decembra 2015 ... FOTO: Felipe Dana/AP
T. V.
7. 6. 2018 | 09:35
7. 6. 2018 | 17:02
4:23
Brasilia - Virus Zika so prenašali komarji, znanstveniki pa so ugotovili, da lahko okužba vodi do prirojenih napak fetusov pri materah, ki so bile okužene med nosečnostjo. Danes nekateri izmed otrok, rojenih med izbruhom, hodijo v šolo, drugi pa so umrli ali se borijo za preživetje. Vsi imajo težave z zdravjem in zaostajajo v razvoju. Številna vprašanja še vedno nimajo odgovorov. »Koliko se bodo lahko naučili, ali bodo živeli – to je žal veliko vprašanje,« je za agencijo AP povedal dr. Epitacio Rolim iz bolnišnice v mestu Recife,  kjer zdravijo številne prizadete otroke, tudi tako, da jim vbrizgavajo botoks za lajšanje mišičnih krčev.
 
Poleg težav v razvoju je okoli 40 odstotkov otrok z mikrocefalijo v bolnišnici do svojega prvega rojstnega dne začelo kazati znake novih fizičnih problemov, med njimi izpahnjene kolke, kar morajo popraviti z operacijo. V bolnišnici vedo le za štiri otroke z mikrocefalijo, ki hodijo.
 


Zika se je začela širiti po največji latinskoameriški državi aprila 2015, vrhunec pa je širjenje virusa doseglo leta 2016, ko so zaznali več kot 260 tisoč primerov okužbe. Leta 2015 so imeli 960 potrjenih primerov mikrocefalije, naslednje leto 1.800, večinoma na severovzhodu države. Zaradi širjenja zavedanja o nevarnosti virusa je nato število primerov okužbe začelo upadati. Leta 2017 je bilo manj kot 18 tisoč primerov okužbe z virusom in manj kot 300 otrok, rojenih z mikrocefalijo. Letos je bilo okoli 2.200 primerov okužbe in 20 primerov mikrocefalije in drugih težav v razvoju.
 
Za zdravnike, raziskovalce in terapevte so brazilski otroci rojeni z mikrocefalijo pred nekaj leti največja skupina, ki jo lahko opazujejo in se učijo o tej bolezni. Institucije, ki sprejemajo te otroke, pogosto niso dobro pripravljene na vse izzive, s katerimi se soočajo.

Dveletna Agata da Silva med terapijo. FOTO: AP
Dveletna Agata da Silva med terapijo. FOTO: AP

 
Eden izmed otrok, rojenih z mikrocefalijo, je tudi 18-mesečni Joaquim Santos, ki ga je obiskal novinar agencije AP. Malček je pokazal minimalen napredek in lahko sam drži svinčnik ter kraca po papirju. Medtem ko njegovi sovrstniki izgovarjajo svoje prve besede, Joaquim ne more govoriti. A je za njegovo mamo to več, kot je pričakovala. Ko se je rodil, je namreč mislila, da bo v vegetativnem stanju ostal za vedno in da bo življenje z njim preživela v bolnišnici. Zdaj hodi z njim na terapije, obiskuje pa tudi šolski razred za otroke s posebnimi potrebami. Učitelji, ki imajo v razredih otroke z mikrocefalijo, se učijo sproti, kako pomagati takšnim otrokom. Pogosto jih v šoli spremljajo starši, saj potrebujejo veliko pozornosti. V Recifeju je v bolnišnici okoli 150 otrok, ki lahko hodijo v šolo. Za številne kaj takega ne pride v poštev. V zvezni državi Pernambuco je umrlo 159 od 2513 otrok z mikrocefalijo.
 
Primer matere, ki je pred skoraj tremi leti rodila dvojčka, enega zdravega, drugega z mikrocefalijo, kaže, kakšna je lahko razlika v razvoju otrok. Njen sin teka naokoli z neomejeno energijo, medtem ko ima njegova sestra težave z vidom in omejeno gibanje okončin zaradi trdih mišic. Njuna mati bo sina kmalu poslala v šolo, hčerka pa ne more niti sama sedeti pokonci.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine