Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zgovorno rusko molčanje

V Kremlju se bodo na ameriške predsedniške volitve najbrž odzvali šele, ko bodo objavljeni uradni rezultati.
Ruski predsednik Vladimir Putin. FOTO: Sputnik/Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin. FOTO: Sputnik/Reuters
8. 11. 2020 | 13:15
8. 11. 2020 | 13:16
2:53
»Le težko boste doživeli, da bo kdo od ruskih politikov tokrat ploskal po razglasitvi rezultatov ameriških volitev,« je včeraj izjavil predsednik dumskega odbora za mednarodne odnose Leonid Slucki. Bil je prvi ruski politik, ki se je oglasil po tem, ko so, kakor poročajo ruski novinarji, Joeju Bidenu »ameriški mediji prisodili zmago«.

Slucki je spomnil, da je Biden med predvolilno tekmo Rusijo označeval za »glavnega sovražnika« ZDA, skupaj s prejšnjim ameriškim predsednikom Barackom Obamo pa »osebno sodeloval« pri uvajanju številnih protiruskih sankcij, zato z njegovo zmago ne gre pričakovati izboljšanja ameriško-ruskih odnosov. Še več, ne le, da se odnosi ne bodo izboljšali, v nekaterih primerih se bodo še poslabšali, je povedal eden od direktorjev mednarodnega diskusijskega kluba Valdaj Fjodor Lukjanov. A po njegovem mnenju odnosi z Rusijo ne bodo Bidnova mednarodna prioriteta, temveč se bo na začetku trudil čim prej in čim bolj izboljšati ameriške odnose s Kitajsko.

image_alt
Pravi zmagovalec ameriških volitev


»Biden bo zelo oster s Putinom, tako kot z drugimi voditelji, s katerimi se ne strinja,« je za rusko agencijo Tass povedal ameriški politolog James Thurber. A odnosi z Rusijo ne bodo med prvimi zunanjepolitičnimi nalogami novega ameriškega predsednika, je tako kot Lukjanov prepričan tudi Stephen Sestanovich, ki je bil nekoč svetovalec zunanje ministrice Madeleine Albright za postsovjetska prostranstva. Po njegovih besedah se bo Biden najprej posvetil zaveznikom, ne pa nasprotnikom ZDA, in poskusil »popraviti škodo, ki jo je v zadnjih štirih letih njegov predhodnik povzročil Natu in drugim zavezništvom«. Z njim se ne strinja direktor ameriške Zveze za nadzor nad orožjem Daryl Kimball, ki trdi, da bo Biden takoj stopil v stik s svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom in poskusil pred propadom rešiti sporazum Novi start, ki se izteče 8. februarja naslednje leto, dober teden po Bidnovi inavguraciji.

image_alt
Sporazumi letijo v odprto nebo

 

Lekcija iz Minska


Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je že v soboto izjavil, da se odnosi med njegovo državo in ZDA ne bodo spremenili ne glede na to, kdo bo zmagal na volitvah. Noben od obeh ameriških predsedniških kandidatov »ne bi znal najti Belorusije na zemljevidu«, je prepričan Lukašenko. Po njegovih besedah so volitve, kjer kandidati sami sebe razglašajo za zmagovalce, »sramota in norčevanje iz demokracije«. Beloruski voditelj je izjavil, da bo z radovednostjo opazoval, če se bodo zahodne vlade, ki zahtevajo ponovitev volitev v Belorusiji, enako odzvale tudi na Trumpove obtožbe o ponarejenih volitvah.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine