Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ženske in otroci vztrajajo na meji

Policijski kordoni na mejnem prehodu Maljevac preprečujejo migrantom vstop v Evropo.
Med več kot sto migranti je še vedno veliko žensk in otrok. FOTO: AP Photo/Amel Emric
Med več kot sto migranti je še vedno veliko žensk in otrok. FOTO: AP Photo/Amel Emric
25. 10. 2018 | 20:15
25. 10. 2018 | 20:41
3:23
Več kot sto migrantov, ki so se na mejnem prehodu Maljevac med BiH in Hrvaško pri poskusu vdora na Hrvaško spopadli s policisti obeh držav, je noč na četrtek preživelo na prostem. Mejni prehod bo ostal zaprt za promet, dokler se stanje ne bo normaliziralo.

V spopadih med policijo in migranti so bili lažje poškodovani dva hrvaška policista in po trije bosanski mejni policisti ter migranti. V policiste so agresivni migranti metali kamenje in steklenice. Hrvaška policija jih je razgnala s solzivcem, policija BiH pa v sredo zvečer odstranila od meje. Čeprav so mejni prehod deblokirali, ta ostaja zaprt za promet.


Uporaba sile ni izključena


Hrvaška policija se je okrepila s pripadniki posebnih enot, ki so razporejeni tudi na mostu med državama, na hrvaški strani meje pa postavila fizične ovire. Večjih incidentov danes ni bilo, število migrantov, ki so poskusili izsiliti vstop na Hrvaško, se je zmanjšalo za polovico. Hrvaški notranji minister Davor Božinović je izjavil, da je na hrvaški strani meje dovolj policistov za uspešno nadziranje tega območja. Minister za varnost BiH Dragan Mektić je povedal, da situacija ni enostavna, a da bodo storili vse, da bodo zavarovali mejo, in ne bodo dovolili migrantom vstopa na Hrvaško. Predstavnica mejne policije BiH Sanela Dujković ni izključila možnosti uporabe policijske sile, ker da je to meddržavni mejni prehod.
 

Bosanske policijske enote varujejo mejni prehod v Maljevcu. FOTO: AP Photo/Amel Emric
Bosanske policijske enote varujejo mejni prehod v Maljevcu. FOTO: AP Photo/Amel Emric


Pogajanja niso obrodila sadov


Med več kot sto migranti, ki so že dve mrzli noči preživeli na prostem, je še vedno veliko žensk in otrok. Policija je več kot sto migrantov, ki so se v sredo zvečer pripeljali v Unsko-sanski kanton z vlakom in avtobusom, takoj vrnila v kasarno Ušivak, na novo odprt sprejemni center za migrante pri Sarajevu.

Predstavniki Mednarodne organizacije za migracije (IOM) so pojasnili, da vseh vrnjenih migrantov iz Bihaća niso takoj namestili, ker jih niso mogli zdravniško pregledati. V kontejnerje so namestili okoli 220 migrantov, center pa lahko sprejme 270 oseb. Po oceni IOM je na območju Bosanske krajine trenutno od 3000 do 3500 migrantov. BiH se poleg pomanjkanja ustreznih zmogljivosti za namestitev migrantov, kot je opozoril predsednik Rdečega križa v Unsko-sanskem kantonu Husein Kličić, sooča tudi s problemom čedalje manjših zalog hrane.

Prizori iz Maljevca. FOTO: AP Photo/Amel Emric
Prizori iz Maljevca. FOTO: AP Photo/Amel Emric


Mejna policija BiH je ravnala skladno z Mektićevim priporočilom, da je treba zmanjšati pritok migrantov v Unsko-sanski kanton. Po navedbah glasnice mejne policije BiH, ki je okrepila svoje sile na vseh mejnih prehodih v Bosanski krajini, so razmere na mejnem prehodu Maljevac pod nadzorom. Pogajanja z migranti so potekala ves dan, vendar ti še niso hoteli zapustiti improviziranih kampov na njivah in v gozdovih.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine