Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Združeni narodi sprejeli pakt za prihodnost

V paktu so se voditelji zavezali krepitvi večstranskega sistema ter zaščiti potreb in interesov sedanjih ter prihodnjih generacij.
Pakt naj bi obravnaval izzive 21. stoletja. FOTO: Angela Weiss/AFP
Pakt naj bi obravnaval izzive 21. stoletja. FOTO: Angela Weiss/AFP
STA
22. 9. 2024 | 19:01
22. 9. 2024 | 20:57
4:30

Združeni narodi so danes sprejeli pakt za prihodnost, ki naj bi obravnaval izzive 21. stoletja, od oboroženih konfliktov do podnebnih sprememb in spoštovanja človekovih pravic. V njem so se voditelji med drugim zavezali krepitvi multilateralizma, reformi Varnostnega sveta ZN in spoštovanju ustanovne listine ZN.

V paktu so se voditelji zavezali krepitvi večstranskega sistema ter zaščiti potreb in interesov sedanjih ter prihodnjih generacij. »Verjamemo, da obstaja pot do svetlejše prihodnosti za vse človeštvo,« piše v dokumentu, ki obsega 56 ukrepov, vključno z zavezami o ohranjanju miru in spoštovanju Ustanovne listine ZN.

Na začetku slovesnosti je nepričakovano za besedo zaprosil namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Veršinin in zahteval dodatno spremembo besedila. »Če naša sprememba ne bo vključena v besedilo pakta, se bomo oddaljili tudi od soglasja o tem dokumentu,« je dejal. Pritožil se je, da države, ki s sporazumom niso bile zadovoljne, niso dobile priložnosti za nadaljnja pogajanja.

Vendar so države s postopkovnimi ukrepi uspele preprečiti ruski manever, saj je 143 držav glasovalo, da se ruskega predloga ne upošteva.

Pakt vsebuje tudi poziv k reformam mednarodnih finančnih institucij in Varnostnega sveta ZN, ki mu trenutno predseduje Slovenija, ter k obnovitvi prizadevanj za boj proti podnebnim spremembam, spodbujanje razoroževanja in usmerjanje razvoja umetne inteligence, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Čeprav besedilo vsebuje nekatere pomembne zaveze pa po mnenju analitikov in diplomatov ne gre za revolucionaren dokument, k sprejetju katerega je generalni sekretar ZN Antonio Guterres prvotno pozival. Nekateri so ga označili za mlačnega, posebno države v razvoju pa so zahtevale konkretnejše zaveze glede reform mednarodnih finančnih institucij.

Vrh za prihodnost, ki se ga udeležuje tudi premier Robert Golob, bo na sedežu ZN v New Yorku potekal še v ponedeljek, v torek pa se nato začenja splošna razprava ob začetku zasedanja 79. Generalne skupščine ZN.

Golob pozdravil sprejetje pakta

Golob je danes na sedežu ZN v New Yorku pozdravil potrditev pakta za prihodnost, ki so ga voditelji držav potrdili na začetku dvodnevnega vrha za prihodnost. V nastopu v Generalni skupščini ZN pa je izpostavil predvsem pomen vodne diplomacije.

Vrh za prihodnost predstavlja uvod v splošno razpravo svetovnih voditeljev ob začetku zasedanja 79. Generalne skupščine ZN in se bo sklenil v ponedeljek. Splošna razprava se začenja v torek, Golob pa bo na vrsti za govor v petek.

»Odličen začetek obiska ZN. Sprejeli smo pakt za prihodnost. Gre za akcijsko usmerjen dokument, ki se osredotoča na trajnostni razvoj, mednarodni vir in varnost, mlade, znanost in tehnologije, kar so osrednje prednostne naloge mednarodne skupnosti,« je še pred nastopom na vrhu za prihodnost izjavil Golob.

Premier je v svojem govoru predstavil koncept vodne diplomacije, ki povezuje različne oblike tehnologij, med drugim trikotnik umetne inteligence, napredne satelitske in digitalne tehnologije.

Te tehnologije niso le orodja, temveč tudi katalizatorji za novo dobo, ki lahko z natančnostjo in učinkovitostjo spremljajo in modulirajo vode in ekosisteme porečij, analizirajo vremenske vzorce, omogočajo trajnostno upravljanje naravnih virov in zaščitijo infrastrukturo.

Vodo je opredelil kot najdragocenejši naravni vir za skupno prihodnost, mir in stabilnost za vse države. Tiste, ki se soočajo s pomanjkanjem vode in tiste, ki je imajo dovolj, med njimi Slovenija.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine