Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

ZDA v nasprotju z Izraelom trdijo, da se bližajo premirju v Gazi

Predsednik izraelske vlade kljub pritisku mednarodnih zaveznic, vse bolj pa tudi domače javnosti, zavrača premirje.
Netanjahu je v pogovoru za ameriško televizijo Fox News, kljub domačim protestom, zavrnil navedbe o bližajočem se dogovoru s palestinskim Hamasom. FOTO: Florion Goga/Reuters
Netanjahu je v pogovoru za ameriško televizijo Fox News, kljub domačim protestom, zavrnil navedbe o bližajočem se dogovoru s palestinskim Hamasom. FOTO: Florion Goga/Reuters
STA
6. 9. 2024 | 08:37
6. 9. 2024 | 09:08
2:53

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v nasprotju z izjavami izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja v četrtek znova trdil, da so blizu dogovora o premirju v Gazi. Iz palestinske enklave medtem prihajajo poročila o novih žrtvah izraelskih napadov. Da so humanitarne razmere v Gazi več kot katastrofalne, opozarjajo tudi Združeni narodi.

Netanjahu je v pogovoru za ameriško televizijo Fox News zavrnil navedbe o bližajočem se dogovoru s palestinskim Hamasom.

»Na žalost ni blizu, vendar bomo storili vse, kar je v naši moči, da jih spravimo v položaj, da sprejmejo dogovor,« je dejal predsednik izraelske vlade, ki tako kljub pritisku mednarodnih zaveznic, vse bolj pa tudi domače javnosti, zavrača premirje.

image_alt
Protivladni protesti, splošna stavka in množično pobijanje

Blinken pa je med obiskom Haitija v nasprotju z Netanjahujem izrazil stališče, da je dogovor 90-odstotno usklajen in da sta strani dolžni, da se poenotita glede preostalih zadev, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Hamas vztraja pri stališču, da nov dogovor ni potreben, saj da so se pred meseci strinjali s predlogom ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Domača javnost v Izraelu vse bolj nasprotuje vojni. FOTO: Reuters
Domača javnost v Izraelu vse bolj nasprotuje vojni. FOTO: Reuters

Predsednik ZDA je namreč maja predstavil trifazni načrt, ki predvideva ustavitev spopadov, izmenjavo ujetnikov, umik izraelskih sil iz Gaze in obnovo razdejane enklave. Izrael kljub drugačnim zagotovilom Washingtona nikoli ni privolil v ta dogovor in je nadaljeval napade na Gazo tudi po sprejetju resolucije o tem načrtu v varnostnem svetu ZN.

Izraelska vojska tudi danes obstreljuje Gazo, kjer je v nočnih in jutranjih napadih ubila najmanj 11 ljudi, piše katarska televizija Al Džazira.

Nenehni napadi dodatno otežujejo humanitarno delo Združenih narodov, ki so v četrtek opozorili, da več kot milijon Palestincev v južni in osrednji Gazi avgusta sploh ni dobilo obroka hrane iz katere od 130 kuhinj ZN. Po besedah tiskovnega predstavnika Stephana Dujarrica je sicer 70 teh kuhinj moralo zaradi izraelskih ukazov o evakuaciji prenehati delo ali se preseliti.

Pri tem je opozoril, da Izrael mednarodnim medijem še vedno ne dopušča vstopa v Gazo, izrazil pa je zaskrbljenost tudi nad nasiljem izraelskih sil na zasedenem Zahodnem bregu, še navaja AFP.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine