Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

ZDA pozvale h koncu nasilja v Jemnu

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo se je zavzel, da bi pod okriljem Združenih narodov novembra stekli mirovni pogovori o Jemnu.
FOTO: AFP
FOTO: AFP
STA
31. 10. 2018 | 18:40
31. 10. 2018 | 18:40
2:50
ZDA so v torek pozvale h koncu nasilja v Jemnu, kjer se koalicija pod vodstvom Savdske Arabije pripravlja na ofenzivo na pristaniško mesto Hudajda. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo se je ob tem zavzel, da bi pod okriljem Združenih narodov novembra stekli mirovni pogovori o Jemnu. Švedska se je danes ponudila, da bi te pogovore gostila.

Pompeo je pozval, naj se končajo raketni napadi in napadi z droni z območij pod nadzorom uporniških Hutijev na ozemlju Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov. Posledično pa se »morajo nehati tudi savdski napadi na vseh poseljenih območjih v Jemnu«.

Zavzel se je še, da bi se novembra začeli mirovni pogovori o Jemnu v tretji državi, kjer bi se posvetili predvsem demilitarizaciji meja.

Švedska zunanja ministrica Margot Wallström je medtem dejala, da je Švedska pripravljena gostiti pogovore. »Od ZN smo prejeli povpraševanje, ali bi lahko gostili pogovore pod vodstvom posebnega odposlanca za Jemen,« je dejala. O datumu srečanja ni želela govoriti, je pa povedala, da se bodo začeli po koncu nasilja, k čemur je pozvala tudi sama.

Združeni narodi so potrdili, da si prizadevajo, da bi mirovni pogovori o Jemnu stekli »v roku enega meseca«. Posebni odposlanec ZN za Jemen Martin Griffiths je pri tem pozdravil pozive za prekinitev nasilja.

Vse vpletene strani je pozval, naj »zagrabijo to priložnost« in se konstruktivno vključijo v prizadevanja, da bi čim prej vzpostavili pogovore. »Ostajamo zavezani temu, da bi strani v jemenskem konfliktu v roku enega meseca pripeljali za pogajalsko mizo,« je zatrdil.

Zadnji Griffithsov poskus za obuditev mirovnih pogovorov med jemensko vlado in uporniki je sicer propadel septembra. Hutijski uporniki namreč niso prišli v Ženevo, rekoč, da ZN niso izpolnili njihovih zahtev. Arabska koalicija je nato napovedala, da bo ponovno začela napade na jemensko pristanišče Hudajda, skozi katero humanitarni delavci dostavijo tri četrt vse pomoči za Jemen.

V torek je sicer koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, ki podpira jemensko vlado, proti Hudajdi odposlala več kot 10.000 vojakov. Pripravlja se namreč na novo ofenzivo na to mesto, ki bo po napovedi jemenske vojske stekla »v prihodnjih dneh«.
ZN so razmere v Jemnu že večkrat označili za najhujšo humanitarno katastrofo. Opozorili so, da v tej državi lakota grozi 14 milijonom ljudi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine