Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Netanjahu zanika humanitarno katastrofo

Poudaril je tudi, da za vojaško zmago proti gibanju Hamas ni alternative, vsako drugačno prepričanje pa je po njegovem »ločeno od realnosti«.
»Naše sile se borijo na celotnem območju Gaze,« je dejal Netanjahu. FOTO: Abir Sultan/Reuters
»Naše sile se borijo na celotnem območju Gaze,« je dejal Netanjahu. FOTO: Abir Sultan/Reuters
Be. B., STA
15. 5. 2024 | 06:59
15. 5. 2024 | 18:14
7:24

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes dejal, da je bilo iz mesta Rafa na jugu Gaze, kjer se krepijo napadi izraelskih sil, evakuiranih že skoraj pol milijona ljudi. Ob tem je vztrajal, da se ni zgodila humanitarna katastrofa, ki jo je v primeru izraelskega napada na Rafo napovedovala praktično celotna mednarodna skupnost.

»Naša odgovorna prizadevanja so obrodila sadove. V Rafi je bilo doslej iz vojnih območij evakuiranih skoraj pol milijona ljudi. Humanitarna katastrofa, o kateri se je govorilo, se ni zgodila in se tudi ne bo,« je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Netanjahu.

S tem naj bi odgovoril na skrbi mednarodne skupnosti, ki že dlje časa svari, da bo vojaška operacija izraelskih sil v Rafi vodila v humanitarno katastrofo. Tudi ZDA kot glavna zaveznica Izraela operaciji nasprotujejo, saj menijo, da Izrael nima verodostojnega načrta za zaščito civilistov.

»Naše sile se borijo na celotnem območju Gaze,« je danes še dejal Netanjahu in dodal, da to počnejo »ob evakuacijah civilnega prebivalstva in izpolnjevanju zavez glede humanitarnih potreb«. Poudaril je tudi, da za vojaško zmago proti gibanju Hamas ni alternative, vsako drugačno prepričanje pa je po njegovem »ločeno od realnosti«.

Borrell pozval Izrael h končanju vojaške operacije v Rafi

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je danes Izrael pozval, naj nemudoma konča vojaško operacijo v Rafi na skrajnem jugu Gaze. Kot je dejal, bi njeno nadaljevanje močno poslabšalo odnose med EU in Izraelom in dodatno poglobilo humanitarno krizo Palestincev na območju, so sporočili v Bruslju.

Josep Borrell FOTO: Claudia Greco/Reuters
Josep Borrell FOTO: Claudia Greco/Reuters

»EU poziva Izrael, naj nemudoma konča vojaško operacijo v Rafi,« je sporočil Borrell in poudaril, da izraelska dejanja dodatno ovirajo razdeljevanje pomoči v enklavi, kjer so humanitarne razmere že tako katastrofalne, na stotisoče ljudi pa je notranje razseljenih.

»Več kot milijon civilistov je našlo zatočišče v Rafi in njeni okolici, pri čemer jim je bilo naročeno, naj se evakuirajo na območja, ki po mnenju Združenih narodov ne morejo veljati za varna,« je izpostavil prvi mož evropske diplomacije. Po njegovih besedah EU sicer priznava pravico Izraela do obrambe, vendar mora ta to storiti v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom in zagotoviti varnost civilistov.

Izrael je vnovič pozval, naj se vzdrži nadaljnjega zaostrovanja in odpre mejni prehod Rafa z Egiptom, ki je eden ključnih za dobave pomoči v Gazo. »Če bo Izrael nadaljeval vojaško operacijo v Rafi, bo to neizogibno močno obremenilo odnose EU z Izraelom,« je posvaril.

Omenjeni paket naj bi vključeval tankovsko strelivo, taktična oklepna vozila in minometne granate. FOTO: Jack Guez/AFP
Omenjeni paket naj bi vključeval tankovsko strelivo, taktična oklepna vozila in minometne granate. FOTO: Jack Guez/AFP

ZDA načrtuje novo pošiljko orožja v Izrael v vrednosti milijarde dolarjev

Združene države Amerike pa medtem načrtujejo novo dobavo orožja Izraelu v vrednosti več kot milijarde dolarjev, poročajo ameriški mediji.

Omenjeni paket naj bi vključeval tankovsko strelivo, taktična oklepna vozila in minometne granate, poroča Reuters. Po poročanju ameriških medijev je vlada začela tudi postopek odobritve v kongresu, ki je po poročanju ameriške televizije CNN še v začetni fazi.

S palestinske strani so sicer za Reuters povedali, da so včeraj izraelski tanki prodirali globlje na stanovanjska območja jugovzhodne Rafe. Biden je prejšnji teden dejal, da so zaustavili pošiljko – ta je vključevala 900 kilogramov bomb – Izraelu, saj naj bi bombe uporabili v kopenski operaciji. Predsednik je dodal, da so bili v Gazi zaradi teh bomb ubiti civilisti.

Prejšnji teden je Biden zagrozil, da bi izraelska ofenziva v mestu, kamor se je zateklo več kot milijon Palestincev iz drugih delov palestinske enklave, lahko imela posledice za dobavo ameriškega orožja. Bela hiša si je nato prizadevala pojasniti, da ameriška vlada ne bo odrekla podpore Izraelu in da je bila ustavljena le ena dobava.

Sicer pa je omenjeni paket prvi, odkar je Bidnova administracija prejšnji teden ustavila prenos orožja v Izrael. 

Joe Biden FOTO: Mandel Ngan/AFP
Joe Biden FOTO: Mandel Ngan/AFP

V petek je poročilo ameriškega zunanjega ministrstva pokazalo, da je bilo nekaj ameriškega orožja, ki je bilo posredovano Izraelu, morda uporabljenega v nasprotju z mednarodnim pravom.

Četudi je iz poročila jasno razvidna kritika izraelskih operacij v Gazi, pa ni povsem jasno, ali so izraelske obrambne sile kršile mednarodno pravo, navaja BBC. Izrael naj bi zagotovil, da bo spoštoval zakonito uporabo ameriškega orožja.

Svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost Jake Sullivan je v ponedeljek dejal, da bo Washington še naprej zagotavljal vojaško pomoč Izraelu.

Bidnova tiskovna predstavnica Karine Jean-Pierre pa je v torek na vprašanje o izraelskih napadih v Rafi odgovorila, da so Washingtonu zagotovili, da izraelska vojska v Rafi izvaja omejeno operacijo in ne obsežne kopenske ofenzive.

Prejšnji mesec je kongres sprejel zakon, ki predvideva 95 milijard dolarjev pomoči Izraelu, Ukrajini in Tajvanu. Pošiljke orožja v Izrael, tako BBC, so postale politična odgovornost Bidna pred volitvami, ki bodo novembra.

Republikanski zakonodajalci so v kongresu uvedli zakonodajo, ki naj bi preprečila nadaljnje prekinitve pri pošiljanju orožja ameriški zaveznici. Predstavniški dom pa bo ta teden glasoval o ukrepu, ki od državnega ministrstva in obrambnega ministrstva zahteva, da zagotovita »hitro dobavo« vojaške opreme.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine