Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

ZDA in Velika Britanija pozvale svoje državljane, naj zapustijo Libanon

Letalski družbi Air France in Transavia France sta podaljšali odpoved letov v Bejrut.
Nemška letalska družba Lufthansa je pred dnevi sporočila, da njena letala ne bodo letela v Bejrut najmanj do 5. avgusta. FOTO: Ibrahim Amro/Afp
Nemška letalska družba Lufthansa je pred dnevi sporočila, da njena letala ne bodo letela v Bejrut najmanj do 5. avgusta. FOTO: Ibrahim Amro/Afp
STA
3. 8. 2024 | 17:10
3. 8. 2024 | 17:23
3:19

Velika Britanija in ZDA so ob krepitvi možnosti za izbruh vojne med Izraelom in šiitskim gibanjem Hezbolah, ki ga podpira Iran, danes pozvale svoje državljane, naj zapustijo Libanon.

Ameriško veleposlaništvo v Bejrutu je danes pozvalo državljane ZDA, naj zapustijo Libanon »s katero koli letalsko karto, ki jo lahko dobijo,« poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je v sporočilu za javnost zapisalo veleposlaništvo, je kljub odpovedi letov v Bejrut na voljo še nekaj možnosti za odhod iz Libanona. »Tiste, ki želite oditi iz Libanona, spodbujamo, da kupite katero koli vozovnico, tudi če čas ali destinacija potovanja nista povsem v skladu z vašimi željami,« so sporočili.

Britanska vlada pa je pozvala svoje državljane, naj nemudoma zapustijo Libanon. »Napetosti so velike in razmere se lahko zelo hitro poslabšajo,« je opozoril zunanji minister David Lammy. »Medtem ko si 24 ur na dan prizadevamo okrepiti našo konzularno prisotnost v Libanonu, je moje sporočilo tamkajšnjim britanskim državljanom jasno – takoj zapustite državo,« je dodal.

Letalski prevozniki podaljšujejo odpoved letov v Bejrut

Slovenija je svojim državljanom že v četrtek svetovala, naj zapustijo Libanon. »Razmere v Libanonu so nestabilne, napetosti velike, dogodki se lahko hitro in brez opozorila stopnjujejo,« je na družbenem omrežju X zapisalo slovensko zunanje ministrstvo.

Francoska letalska družba Air France in nizkocenovni prevoznik Transavia France sta zaradi pomislekov v zvezi z varnostjo v regiji odpoved letov v Bejrut podaljšali najmanj do torka, je danes sporočila njuna matična družba Air France-KLM. Francoska letalska prevoznika sta lete v Bejrut prenehala opravljati v ponedeljek, dan po tem, ko je Izrael napovedal povračilne ukrepe za raketno obstreljevanje iz Libanona, v katerem je bilo na Golanski planoti ubitih 12 ljudi. Nemška letalska družba Lufthansa je pred dnevi sporočila, da njena letala ne bodo letela v Bejrut najmanj do 5. avgusta.

Napetosti na Bližnjem vzhodu so se še povečale po sredinem uboju političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije v Teheranu in torkovem uboju enega najvišjih poveljnikov Hezbolaha Fuada Šukra. Iran, ki velja za pomembnega podpornika Hamasa, je skupaj z zavezniki v regiji obljubil maščevanje Izraelu za uboja. ZDA so v petek sporočile, da bodo na Bližnji vzhod poslale dodatne vojaške ladje in bojna letala, da bi pomagale braniti Izrael pred morebitnimi napadi Irana in njegovih zaveznikov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine