Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Vodja Hamasa pripravljen na menjalni dogovor

Izraelski premier in njegova žena Sara sta se srečala s predstavniki družin ljudi, ki jih je Hamas vzel za talce. V Gazi naj bi umrlo že skoraj 8000 ljudi.
Prizor z demonstracij v Bilbau. FOTO: Ander Gillenea/AFP
Prizor z demonstracij v Bilbau. FOTO: Ander Gillenea/AFP
Ni. Go., P. M., STA
28. 10. 2023 | 07:36
28. 10. 2023 | 21:52
30:10

Spremljamo dogajanje v Palestini in Izraelu:

21.50 Netanjahu o menjavi zapornikov za talce

Netanjahu je dejal, da so v kabinetu razpravljali o zamisli o zamenjavi zapornikov. S tem se je odzval na predlog Hamasa, ki je ponudil izmenjavo več kot 220 talcev, ki so jih ugrabili 7. oktobra, v zameno za izpustitev vseh palestinskih zapornikov v izraelskih zaporih.

Na tiskovni konferenci je izraelski premier Benjamin Netanjahu še dejal, da so o dogovoru o zamenjavi talcev za ujetnike razpravljali v izraelskem vojnem kabinetu, vendar ni želel razkriti podrobnosti, češ da bi bilo to kontraproduktivno.

21.30 Povračilni ukrep Hezbolahu

Danes je izraelska vojska sporočila, da je izvedla povračilni napad, potem ko je preprečila raketo zemlja-zrak, ki je bila iz Libanona izstreljena proti izraelskemu brezpilotnemu letalu (UAV). Nekaj ​​ur kasneje je eno njegovih brezpilotnih letal zadelo »teroristično celico« v Libanonu, ki je poskušala izstreliti protitankovsko raketo na Izrael.

Hezbolah je sporočil, da je izvedel več napadov s topniškimi granatami in vodenimi izstrelki, brez podrobnosti.

Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije je zaradi nasilja domove v Libanonu moralo zapustiti več kot 28.000 ljudi.

Hezbolah, ki ga Velika Britanija in druge države štejejo za teroristično organizacijo, je del »osi odpora«, ki jo podpira Iran in vključuje tudi skupine in frakcije v Siriji, Iraku in Jemnu.

21.00 Vodja Hamasa ponuja osvoboditev talcev za zapornike v izraelskih zaporih

Vodja Hamasa na območju Gaze Yahya Sinwar ponuja izpustitev vseh talcev, ki so zaprti v Gazi, v zameno za izpustitev vseh zapornikov Hamasa v izraelskih zaporih.

V izjavi na uradni spletni strani skupine je Sinwar dejal: »Pripravljeni smo na takojšen menjalni dogovor, ki vključuje izpustitev vseh zapornikov v zaporih cionističnega sovražnika v zameno za izpustitev talcev.«

20.30 Ne obtožujte nas vojnih zločinov, poziva Netanjahu

Izraelski premier je na novinarski konferenci s temi besedami - ne da bi ga imenoval - odgovoril Erdoganu, poroča BBC. »Če mislite, da lahko naše vojake obtožujete vojnih zločinov, je to hinavščina. Smo najbolj moralna vojska na svetu,« je dejal in napovedal dolgo in težko vojno. 

Sklicuje se na podporo, za katero pravi, da so jo dobili od zaveznikov na Zahodu in v arabskem svetu. O vojni je prepričan, da bodo Izraelci zmagali. Opisuje jo kot »drugo vojno za neodvisnost« Izraela: »Borili se bomo in se ne bomo predali. Ne bomo se umaknili.«

20.00 Kopenska operacija kot druga faza vojne

Izraelski premier Benjamin Netanjahu in njegova žena Sara sta se srečala s predstavniki družin ljudi, ki jih je Hamas vzel za talce. »Izčrpali bomo vse možnosti, da jih vrnemo domov,« jim je dejal Netanjahu in dodal, da je to eden od ciljev vojne.

»Ta napor ne samo, da se ni nehal, ampak se še močneje nadaljuje,« je zagotovil.

Ko se oglasijo sirene ... FOTO: Ammar Awad/Reuters
Ko se oglasijo sirene ... FOTO: Ammar Awad/Reuters

Benjamin Netanjahu pravi, da je tekoča kopenska operacija v Gazi druga faza vojne s Hamasom z »zelo jasnimi cilji« in da so dodatne izraelske kopenske sile odšle v »trdnjavo zla« -  Gazo-, da bi uničile Hamas in domov pripeljale talce.

19.00 Hamas v zameno za izpustitev talcev zahteva osvoboditev vseh palestinskih zapornikov

Palestinsko gibanje Hamas je danes sporočilo, da so pripravljeni izpustiti talce, ki so jih zajeli med napadom 7. oktobra, če Izrael osvobodi vse palestinske zapornike v njegovih zaporih. Glede na navedbe izraelske vojske Hamas na območju Gaze zadržuje 229 talcev.

Cena za veliko število sovražnikovih talcev v naših rokah je osvoboditev vseh palestinskih zapornikov iz izraelskih zaporov, je v izjavi na Hamasovem televizijskem kanalu Al Aksa dejal tiskovni predstavnik oboroženega krila gibanja, brigad Ezedina al Kasama Abu Obejda.

Vrnite nam talce ... FOTO: Ahmad Gharabli/AFP
Vrnite nam talce ... FOTO: Ahmad Gharabli/AFP

Če hoče sovražnik zaključiti to zadevo priprtih naenkrat, smo pripravljeni na to. Če hoče to storiti korak za korakom, smo pripravljeni tudi na to, je dodal v izjavi, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

18.30 Izraelska vojska: Najboljši vojaki in poveljniki so zdaj v Gazi

Načelnik generalštaba izraelskih obrambnih sil Herzi Halevi je posredoval štiriminutno videoposnetek, v katerem je povedal, da se Izrael premika v naslednjo stopnjo vojne.

Naše sile trenutno delujejo na terenu v Gazi, pravi v posnetku in ​​dodaja, da jih podpira »natančen in močan ogenj«.

Halevi nadaljuje, da so izraelski »najboljši vojaki in poveljniki« zdaj v Gazi in da je njihov cilj še naprej teroristična organizacija Hamas.

Pravi tudi, da cilji Izraela »zahtevajo kopensko operacijo«.Da bi razkrili in uničili sovražnika, ni druge poti, kot da s silo vstopimo na njegovo ozemlje, dodaja.

Halevi nadaljuje z omembo talcev, ki jih ima Hamas - domnevno 229 - in pravi, da je njihova vrnitev »najvišji nacionalni napor«.

Družine Hamasovih talcev zahtevajo od izraelske vlade pojasnil in ukrepov. FOTO: Ahmad Gharabli/AFP
Družine Hamasovih talcev zahtevajo od izraelske vlade pojasnil in ukrepov. FOTO: Ahmad Gharabli/AFP

18.15 Izrael ukazal diplomatom, naj se vrnejo iz Turčije

Izraelski zunanji minister Eli Cohen je na omrežju X objavil, da je ukazal izraelskim diplomatom, naj »po ostrih izjavah« iz Istanbula zapustijo Turčijo, poroča BBC.

Bralce je spomnil tudi na besede turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana na današnjih protestih v podporo Palestini. Ta je izraelske napade v Gazi označil za »masaker«.

17.20 Granata na sedež mirovne misije ZN

BBC poroča,da je sedež mirovne misije Združenih narodov v južnem Libanonu zadela granata, je povedal tiskovni predstavnik ZN, sredi naraščajočih napetosti ob libanonsko-izraelski meji. Granata ni eksplodirala in nihče ni bil poškodovan. Izvora napada ne poznajo.

17.10 Erdogan na propalestinskem shodu za vojno v Gazi okrivil Zahod

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na propalestinskem shodu v Istanbulu, ki se ga je po njegovih navedbah udeležilo milijon in pol ljudi, za vojno v Gazi okrivil Zahod. V kritičnem govoru na protestu, ki ga organizira njegova Stranka za pravičnost in razvoj, je Izraelce označil za vojne zločince, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Erdogan na propalestinskem shodu za vojno v Gazi okrivil Zahod. FOTO: Dilara Senkaya/Reuters
Erdogan na propalestinskem shodu za vojno v Gazi okrivil Zahod. FOTO: Dilara Senkaya/Reuters

Turški predsednik je izzval zahodne voditelje z očitkom, da ponovno ustvarjajo »vzdušje križarskih vojn«. Erdogan se je obregnil tudi ob dvojna merila Zahoda, ki da »hkrati žaluje za otroki, ubitimi v Ukrajini in ne obsodi pobojev civilistov v Gazi«.

»Vsaka država ima pravico, da se brani. A to kar se dogaja v Gazi, ni samoobramba, temveč pokol,« je še dodal Erdogan.

Protest na nekdanjem letališču Atatürk poteka dan pred 100. obletnico ustanovitve Turške republike. Kljub temu, da je Erdogan dejal, da se je shoda udeležilo milijon in pol ljudi, AFP navaja, da naj bi jih bilo nekaj sto tisoč.

Erdogan po več kot dvajsetih letih na čelu Turčije velja za enega najtesnejših mednarodnih zaveznikov Palestine, navaja AFP.

16.55 Netanjahu se bo nocoj srečal z družinami talcev

Izraelski mediji poročajo, da naj bi se premier Benjamin Netanjahu še nocoj srečal s predstavniki družin 229 talcev, ki jih je zadržal Hamas, pri čemer se sklicujejo na Netanyahujev urad.

Danes je izraelski obrambni minister Joav Galant sicer dejal, da se bo z družinami srečal v nedeljo.

16.20 Organizacije brez stika s sodelavci

Stik s sodelavci na območju Gaze, kjer vladajo vse slabše humanitarne razmere, so izgubile številne mednarodne organizacije. Med drugim je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v petek javila, da nima več stika s sodelavci, zdravstvenimi ustanovami in drugimi partnerji. Pozvala je k takojšnji humanitarni prekinitvi ognja.

Podobno so sporočili tudi iz Unicefa, Svetovnega programa za hrano, pa tudi iz humanitarnih organizacij, kot sta Save the Children in Zdravniki brez meja. V organizaciji Human Rights Watch so medtem opozorili, da bi zaradi prekinitve komunikacij lahko ostali prikriti vojni zločini, kar bi še prispevalo k nekaznovanosti za kršitve človekovih pravic.

Tehnološki milijarder Elon Musk danes sporočil, da bi lahko pri vzpostavitvi komunikacij pomagal satelitski komunikacijski sistem Starlink njegovega podjetja SpaceX. »Starlink bo podprl povezanost mednarodno priznanih humanitarnih organizacij v Gazi,« je zapisal na omrežju X. Podrobnosti ni navedel.

V nočnih napadih na Gazo je bilo po besedah civilne zaščite v Gazi uničenih na stotine stavb. FOTO: Mohammed Abed/AFP
V nočnih napadih na Gazo je bilo po besedah civilne zaščite v Gazi uničenih na stotine stavb. FOTO: Mohammed Abed/AFP

15.55 V več državah propalestinski protesti, številni udeleženci aretirani

Potem ko je policija je v petek v Berlinu razgnala več nedovoljenih propalestinskih protestov, več kot sto protestnikov pa je bilo pred Brandenburškimi vrati tudi aretiranih, so se protestniki danes začeli zbirati tudi v Londonu, kjer se jih je prejšnjo soboto zbralo več kot 100.000. Velik protest je danes napovedan še v Istanbulu, poročajo tuje agencije.

V Berlinu sta bila v spopadih med protestniki in policisti po navedbah policije poškodovana dva policista. Policija je poleg shoda pred Brandenburškimi vrati razgnala tudi shod na Alexanderplatzu, ki se ga je udeležilo nekaj sto ljudi.

Podpora Gazi. FOTO: Ina Fassbender/AFP
Podpora Gazi. FOTO: Ina Fassbender/AFP

Berlinske oblasti so prepovedale večino propalestinskih zborovanj in protestov, saj naj bi predstavljali varnostno grožnjo, ker bi »lahko protestniki vzklikali protiizraelska ali antisemitska gesla«. Protesti, ki so jih oblasti odobrile, je policija podrobno spremljala.

Previden pristop do propalestinskih protestov po navedbah nemške tiskovne agencije dpa podpira večina nemških politikov. Nekateri zagovorniki državljanskih pravic in tudi skupina judovskih umetnikov ter pisateljev pa so izrazili pomisleke, da bi lahko tovrstno omejevanje ogrožalo ustavne pravice.

Demonstracije v podporo Palestini v Londonu. FOTO: Susannah Ireland/Reuters
Demonstracije v podporo Palestini v Londonu. FOTO: Susannah Ireland/Reuters

Množične proteste danes pričakujejo tudi v Veliki Britaniji. Največ propalestinskih protestnikov naj bi se zbralo v Manchestru, Glasgowu in Londonu, kjer se je množica s slogani, kot je Osvobodite Palestino, končajte izraelsko okupacijo, danes popoldne začela zbirati ob reki Temzi, poroča britanski BBC.

Britanska notranja ministrica Suella Braverman je policijo sicer pozvala, naj presodi ali gre pri sloganu Od reke do morja, Palestina bo svobodna za »izražanje nasilnih namer po izbrisu Izraela z obličja sveta«.

Na londonskih ulicah je v pripravljenosti več kot tisoč policistov, kar je približno toliko kot prejšnjo soboto, ko je bilo aretiranih nekaj deset ljudi.

15.27 Izraelski obrambni minister: V vojni smo premaknili faze

Izraelski obrambni minister Joav Galant je dejal, da je vojska države »premaknila faze v vojni« in da se operacija »do nadaljnjega« nadaljuje, poroča BBC.

»Nocoj se je stresla zemlja v Gazi,« je povedal za izraelsko televizijo Kan 11 in dejal, da so napadli nad zemljo in pod njo: »Napadli smo teroristične operativce z vseh ravni. Navodila silam so jasna: operacija se bo nadaljevala do nadaljnjega.«

14.27 Izrael svari prebivalce Gaze

Daniel Hagari je v posnetku v angleščini prebivalce severnega dela Gaze in mesta Gaza opozoril, naj se za svojo lastno varnost začasno, dokler ne bo konca »intenzivnim sovražnostim«, pomaknejo na jug enklave. Poudaril je, da Hamas ogroža tudi njihova življenja ter da je cilj Izraela »natančno in silovito nevtralizirati te grožnje.« Človečnost je po masakru 7. oktobra ogrožena, je dejal, in tega, kar se je zgodilo, ne bodo pozabili. »Čas [za pomik na jug] se vam izteka.«

 

13.33 V Gazi že več kot 7700 mrtvih

Hamasovo zdravstveno ministrstvo v Gazi je po poročanju AFP sporočilo, da so izraelski napadi tam terjali že 7703 človeška življenja, od tega več kot 3500 otroških.

13.04 Jutri srečanje ministra s svojci

Izraelski obrambni minister Joav Galant se bo jutri prvič po 7. oktobru srečal s svojci ugrabljenih, poroča Haaretz.

12.50 Svojci izraelskih talcev ob krepitvi napadov terjajo pojasnila

Svojci izraelskih talcev, ki jih je med napadom 7. oktobra zajelo gibanje Hamas, so danes od vlade zahtevali pojasnila glede okrepljenih napadov in kopenskega posredovanja, ki jih na območju Gaze izvaja izraelska vojska. Ta zagotavlja, da je njihov cilj pripeljati talce domov.

Skupina, ki predstavlja 229 ljudi, ki so jih v začetku oktobra v Gazo odpeljali pripadniki Hamasa, zahteva takojšnje srečanje s pristojnimi ministri. Kot so sporočili, so jezni zaradi »absolutne negotovosti glede usode talcev v Gazi, ki so prav tako deležni težkega bombardiranja«. Zapisali so, da se noben od članov vlade ni srečal z njimi, da bi jim pojasnil, če kopenska operacija ogroža dobrobit talcev. »Družine skrbi usoda njihovih ljubljenih in čakajo na pojasnilo,« so dodali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari je danes dejal, da vojska skuša z napadi iz zraka ohranjati varnost svojih enot, njihov cilj pa ostaja uničenje Hamasa, vzpostavitev varnosti na meji in vrnitev ugrabljenih. Slednje naj bi bilo na vrhu nacionalnih prizadevanj. »Vse naše dejavnosti, operativne, obveščevalne, so usmerjene v ta cilj,« je zatrdil po poročanju britanskega BBC.

Hamas je sicer v četrtek sporočil, da je bilo od 7. oktobra v izraelskem bombardiranju ubitih skoraj 50 talcev. Štiri so doslej izpustili.

Ob nastopu šabata so včeraj zvečer v Washingtonu simbolično pripravili pogrinjke za več kot 200 ugrabljenih v Gazo. FOTO: Olivier Douliery/AFP
Ob nastopu šabata so včeraj zvečer v Washingtonu simbolično pripravili pogrinjke za več kot 200 ugrabljenih v Gazo. FOTO: Olivier Douliery/AFP

12.34 Iz Slovenije letos skupno 950.000 evrov humanitarne pomoči

Slovenija je letos preko Agencije Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) donirala 800.000 evrov humanitarne pomoči, včeraj pa prek Svetovnega programa za hrano dodatnih 150.000 za nujno humanitarno pomoč prizadetemu prebivalstvu na območju Gaze, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

Direktor za partnerstva UNRWA Karim Ahmer je v nedavnem sporočilu za javnost poudaril, da je slovenski humanitarni prispevek »dokaz neomajne zavezanosti Slovenije izboljšanju življenjskih pogojev palestinskih beguncev in razumevanja vloge, ki jo ima UNRWA na terenu v Gazi«. Dodal je še, da države donatorice pozivajo, naj sledijo slovenskemu vzoru pri odzivanju na vse slabše razmere v Gazi.

Slovenija je z UNRWA začela sodelovati leta 2007. Od takrat ji je vsako leto namenila od 50.000 do 150.000 evrov letno.

10.34 Gazo bo danes dosegla nova pomoč

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je na brifingu dejal, da so njeni pripadniki čez noč vstopili v severni del Gaze in razširili svoje vojaške operacije. Dodal je, da so še vedno na terenu kot tudi, da bodo tovornjakom s hrano, vodo in zdravili dovolili, da pomoč danes dostavijo v Gazo.

10.26: BBC-jev dopisnik: V Gazi vlada popoln kaos

Rushdi Abualouf, BBC-jev dopisnik iz Gaze, je v svojem jutranjem javljanju poročal o silovitem bombardiranju severa enklave, kakršnega ta doslej še ni doživela. Vozniki reševalnih vozil v Han Junisu na jugu, kjer je stacioniran, so mu povedali, da ne morejo z nikomer komunicirati, zato se vozijo v smeri eksplozij. Čeprav je bilo v Han Junisu bombardiranja manj, tudi tam vlada panika. »Popoln kaos.«

10.08: Izrael ubil poveljnika Hamasovih pomorskih sil

Izraelska vojska je sporočila, da je eliminirala Rataba Abu Tshaibana, poveljnika Hamasove mornarice, ki naj bi načrtoval in nadziral torkov poskus vdora v Izrael po morju, prek plaže Zikim. Po njihovih navedbah je izraelska mornarica sinoči napadla več Hamasovih tarč, vključno z opazovalnicami in položaji protitankovskih raket.

9.53 Golob: Podpora resoluciji GS ZN je močno sporočilo

Resolucijo Generalne skupščine ZN, ki jo je podprla tudi Slovenija in ki poziva k takojšnjemu premirju na območju Gaze, je včeraj komentiral tudi premier Robert Golob. »Z današnjo podporo velike večine držav članic ZN, med njimi tudi Slovenije, resoluciji, ki se zavzema za takojšnje in vzdržno humanitarno premirje na Bližnjem vzhodu, je bilo poslano jasno in močno sporočilo za zaščito civilistov na obeh straneh, proti vojnim zločinom in za spoštovanje načel mednarodnega humanitarnega prava,« so ga včeraj zvečer citirali na profilu Vlade Republike Slovenije na omrežju X.

9.33 WHO brez stika s svojimi v Gazi

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je na omrežju X izrazil zaskrbljenost nad podobami iz Gaze kot tudi za varnost uslužbencev WHO na terenu. Zaradi komunikacijskega mrka jim z njimi kot z njihovimi zdravstvenimi ustanovami še vedno ni uspelo vzpostaviti stika. Položaj tudi onemogoča evakuacijo pacientov, pobeg v varno zatočišče kot tudi dostop reševalnih vozil do ranjenih. Ghebreyesus je odločevalce pozval, naj se zavzamejo za takojšnjo prekinitev spopadov.

 

8.20 Izrael naj bi ubil enega od načrtovalcev pokola 7. oktobra

Izrael po okrepitvi bombardiranja in kopenskem vdoru nadaljuje obstreljevanje območja Gaze, ponoči naj bi zadeli 150 s Hamasom povezanih tarč. Šlo naj bi za podzemno infrastrukturo, med drugim za predore. V napadih naj bi ubili več pripadnikov Hamasa, med drugim Abuja Rakabo vodjo njegovih letalskih sil, med drugim odgovornim za upravljanje brezpilotnih letal, dronov, padalce in zračno obrambo. Abu Rakaba je po besedah IDF načrtovanju napadov 7. oktobra, v katerem so pripadniki palestinskega gibanja ubili več kot 1400 ljudi. Nadaljevali naj bi se tudi kopenski spopadi.

 

8.15 Nočni spopadi so se razvlekli v jutro

Francoska tiskovna agencija AFP ob sklicevanju na svoje novinarje na območje poroča, da se obstreljevanje nadaljuje tudi danes, naj pa bi bila intenzivnost letalskih napadov in topniškega obstreljevanja manjša kot ponoči. Hamas je sporočil, da se z izraelsko vojsko spopadajo v Bejt Hanunu na severu območja Gaze in v bližini kraja Bureidž v osrednjem delu. Da njihove sile »delujejo na območju Gaze, kot so včeraj«, je za AFP potrdil tudi tiskovni predstavnik izraelske vojske.

7.24: ZDA in Izrael: Petkov vdor izraelske vojske v Gazo ni začetek velike ofenzive

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Peter Lerner je izjavil, da trenutne operacije v Gazi ne pomenijo pričakovane velike ofenzive, je poročala ameriška televizija ABC, ki je navedla tudi neimenovanega ameriškega uradnika, da gre le za omejeno operacijo. Vrstijo pa se že odzivi na petkovo resolucijo Generalne skupščine ZN.

Vojaško krilo Hamasa je v petek sporočilo, da se spopadajo z vdorom izraelske vojske v severni in osrednji del Gaze, palestinska enklava pa naj bi pred tem ostala še brez internetne povezave. Ugibanja o začetku velike ofenzive po napadih Hamasa na Izrael 7. oktobra za zdaj niso potrjena.

27. oktobra zvečer je izraelska vojska najmočneje udarila po Gazi po 7. oktobru. Po fotografijah AFP in gibanja Hamas sodeč še posebej po mestu Gaza na severu enklave. FOTO: Yuri Cortez/AFP
27. oktobra zvečer je izraelska vojska najmočneje udarila po Gazi po 7. oktobru. Po fotografijah AFP in gibanja Hamas sodeč še posebej po mestu Gaza na severu enklave. FOTO: Yuri Cortez/AFP

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby je v Washingtonu zavračal komentarje o poročilih o širitvi spopadov in oceno o tem kaj bi bil lahko dolgoročni cilj vdora. »Izraelcev ne omejujemo. Še naprej jih bomo podpirali, ampak bomo nadaljevali pogovore, ki jih imamo z njimi glede načina kako to počnejo,« je povedal Kirby, poročajo ameriški mediji. Glede nedavnih zračnih napadov ZDA na milice s podporo Irana na Bližnjem vzhodu pa je dejal, da bodo s tem nadaljevali, če bo potrebno za lastno obrambo.

Izraelski zunanji minister Eli Cohen je medtem resolucijo Generalne skupščine ZN, ki poziva k prekinitvi spopadov, ocenil kot vredno zaničevanja in dodal, da namerava Izrael izbrisati Hamas na podoben način, kot je svet opravil z nacisti in Islamsko državo (IS), je poročal časopis Times of Israel.

Izraelski veleposlanik pri ZN Gilad Erdan je resolucijo označil kot temen dan za ZN in človeštvo. »ZN več nimajo nobene legitimnosti ali veljave,« je izjavil po poročanju AFP.

Hamas je po drugi strani resolucijo pozdravil in zahteva njeno takojšnjo uresničitev, vključno z dostavo goriva in humanitarne pomoči civilistom v Gazi, je navedel isti medij.

Resolucija poziva k takojšnji prekinitvi spopadov, vendar ne omenja terorističnih napadov Hamasa na Izrael 7. oktobra in za večino zahodnih držav ni bila sprejemljiva. Države, kot so ZDA, so glasovale proti, veliko se jih je vzdržalo, nekatere, kot Slovenija pa so jo podprle, ampak dodale, da se z njo v celoti ne strinjajo.

Poleg Hamasa je resolucijo podprla tudi Palestinska uprava kot trden izraz mednarodne zavrnitve neobrzdane izraelske agresije.

Izstrelki iz smeri Gaze v noči na 28. oktober. FOTO: Yousef Hassouna/AFP
Izstrelki iz smeri Gaze v noči na 28. oktober. FOTO: Yousef Hassouna/AFP

7.19 Slovenija podprla resolucijo Generalne skupščine ZN o Bližnjem vzhodu

Slovenija je v Generalni skupščini ZN podprla resolucijo arabskih držav, ki zahteva takojšnje humanitarno premirje na Bližnjem vzhodu, so včeraj sporočili s slovenske misije pri ZN. Slovenija ni bila edina med državami EU, ki so resolucijo podprle, čeprav se v celoti z njo ne strinjajo.

Uvodni predlog resolucije ni bil sprejemljiv za velik del članic Generalne skupščine ZN, ker ni posebej obsojal terorizma, po pogajanjih pa so besedilo malce prilagodili. Zaradi tega so na koncu zanjo glasovale tudi večje evropske države, kot sta Francija in Španija, nekatere pa so se vzdržale, med njimi Nemčija in Italija. Med članicami EU so med drugim proti glasovale Avstrija, Hrvaška, Češka in Madžarska.

image_alt
Generalna skupščina ZN poziva k takojšnjemu humanitarnemu premirju v Gazi

Slovenija v četrtek še ni bila pripravljena podpreti resolucije in po navedbah diplomatov je bil najverjetnejši vzdržani glas skupaj z ostalimi državami EU. Med pogajanji so potem med drugim dodali obsodbo vseh nasilnih dejanj proti palestinskim in izraelskim civilistom, vključno s terorističnimi dejanji in provokacijami, podžiganji in uničevanjem.

Poleg Slovenije so za resolucijo od držav članic EU med drugim glasovale še Španija, Luksemburg, Belgija in Irska. V razlagi glasu so te države skupaj sporočile, da so resolucijo podprle, ker našteva nujne ukrepe za zaščito življenj civilistov in povečanje humanitarne pomoči.

»Obenem poudarjamo, da resolucija v celoti ne odseva našega stališča. Še posebej si želimo ponovno poudariti našo najostrejšo obsodbo brutalnih terorističnih dejanj Hamasa v Izraelu od 7. oktobra naprej. Za terorizem ni nobenega opravičila v nobenih okoliščinah. Ostro obsojamo jemanje talcev in zahtevamo njihovo takojšnjo brezpogojno izpustitev,« piše v obrazložitvi teh držav.

Države so prav tako posebej poudarile pravico Izraela do samoobrambe v skladu z mednarodnim pravom in pomen obnovitve političnega procesa v smeri rešitve dveh držav. Med drugim so tudi obžalovale, da Varnostni svet ZN ni mogel sprejeti stališča o razmerah na Bližnjem vzhodu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine