Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

ZDA, Avstralija, Kanada in Filipini z vojaškimi vajami v Južnokitajskem morju

V morju je v zadnjih mesecih potekalo več spopadov med filipinsko in kitajsko mornarico, kar je okrepilo zaskrbljenost, da bi se v konflikt vključile ZDA.
Kitajska obalna straža proti filipanskim ladjam v vodah, ki si jih lastijo tako Filipini kot Kitajska, uporablja vodne topove. FOTO: Adrian Portugal/Reuters
Kitajska obalna straža proti filipanskim ladjam v vodah, ki si jih lastijo tako Filipini kot Kitajska, uporablja vodne topove. FOTO: Adrian Portugal/Reuters
STA
7. 8. 2024 | 11:55
7. 8. 2024 | 12:05
1:57

ZDA, Avstralija, Kanada in Filipini so danes v Južnokitajskem morju začeli prve skupne dvodnevne vojaške vaje, v katerih sodelujejo tako pomorske kot letalske sile. Njihov namen je izboljšati medsebojno delovanje vojaških sil. Tudi Kitajska je danes v Južnokitajskem morju izvedla patruljo pomorskih in letalskih sil.

Štiri države so v skupni izjavi zapisale, da zagovarjajo pravico do svobode plovbe in preletov Južnokitajskega morja, ter dodale, da bodo pomorske in letalske sile delovale v izključni ekonomski coni Manile, da bi izboljšalReuterse medsebojno sodelovanje in interoperabilnost, poroča tiskovna agencija.

image_alt
Vsak od nas mora storiti vse, da ne bo nikoli več vojne

Kitajska je medtem sporočila, da je danes v Južnokitajskem morju izvedla skupno patruljo pomorskih in letalskih sil. Z manevri so bile preizkušene »izvidniške zmogljivosti in zmogljivosti zgodnjega opozarjanja, hitra mobilnost in napadalne zmogljivosti«, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil Peking.

Peking si lasti skoraj celotno Južnokitajsko morje in zavrača tako ozemeljske težnje drugih držav kot tudi mednarodno sodbo, po kateri zahteve Pekinga nimajo pravne podlage. V morju je bilo v zadnjih mesecih več spopadov med filipinsko in kitajsko mornarico, kar je okrepilo zaskrbljenost, da bi se v konflikt lahko vključil tudi Washington, sicer zaveznik Manile.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine