Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zaradi pretoplih rek pogin rib, kmetje ob pridelek

Vročinski valovi bodo v prihodnosti še hujši. 
Pridelek žita je precej manjši kot lani. FOTO: Michael Dalder/Reuters
Pridelek žita je precej manjši kot lani. FOTO: Michael Dalder/Reuters
S. S.
1. 8. 2018 | 11:10
1. 8. 2018 | 12:08
5:52
Večji del Evrope je te dni v primežu vročinskega vala, zaradi katerega so se še lažje širili smrtonosni požari, zaradi vročine in suše je manj pridelka, ogrožene so tudi (divje) živali, navaja AP.

V nekaterih delih Nemčije so temperature že nekaj dni okoli 39 stopinj Celzija, močno sta se segreli reki Ren in Laba, zato primanjkuje kisika in ribe se dušijo. V Hamburgu so prejšnji konec tedna iz različnih jezer že pobrali pet ton poginulih rib, v nekatera jezera gasilci že dovažajo svežo vodo, da bi dvignili raven kisika. 

Gladina Rena je močno upadla. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
Gladina Rena je močno upadla. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters


Razlika je očitna: posnetek satelita Sentinel-2 julija 2017 razkriva precej bolj zeleno površje v primerjavo z rjavimi odtenki, ki prevladujejo na posnetku iz letošnjega julija.



Znanstveniki pravijo, da bi lahko vročinske valove v Evropi, Severni Ameriki in Aziji pripisali podnebnim spremembam. Takšni dogodki bodo v prihodnosti stalnica, še več, čedalje huje bo, še napovedujejo. 

Zaradi pretople rečne vode imajo težave tudi nemške jedrske elektrarne, saj je voda pretopla, da bi uspešno hladili reaktorje, zato so že nekoliko zmanjšali proizvodnjo. Zaradi nizke gladine je otežena tudi plovba, na reki Odra na vzhodu Nemčije velja celo popolna prepoved. 

Tudi krompirja je manj. FOTO: Patrik Stollarz/AFP
Tudi krompirja je manj. FOTO: Patrik Stollarz/AFP


Nemški kmetje so vlado že zaprosili za finančno pomoč v višini ene milijarde evrov, saj pričakujejo kar 20-odstotni upad pridelka žita glede na lansko leto. Tudi pridelovalci krompirja pričakujejo manjši pridelek za 25 odstotkov, kar bi lahko vodilo v podražitev krompirja. 
 

Razrast strupenih bakterij


Vročinski val negativno vpliva tudi na morje. Oblasti na Poljskem so prepovedale plavanje ob več kot 50 obalah Baltika, saj je pretoplo vreme vodilo v razrast strupenih bakterij. Temperature morja so na nekaterih mestih presegle 23 stopinj Celzija, navaja AP. Pristojni so kopalcem svetovali, naj na obalah od zahodnega kraja Świnoujście do kraja Gdynia na vzhodu ne hodijo v morje, kjer opazijo debele zeleno-rjave kolonije cianobakterij, saj predstavljajo zdravstveno tveganje. 


Huda vročina tudi v Španiji in na Portugalskem


Vročina je pritisnila tudi v Španiji in na Portugalskem, kjer se temperature gibljejo celo okoli 45 stopinj Celzija. Na Portugalskem, kjer so se lani spopadali s smrtonosnimi požari, je v pripravljenosti skoraj 11.000 gasilcev. 



Policijski vodni topovi v Nemčiji imajo te dni drugačno delo: zalivanje dreves. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
Policijski vodni topovi v Nemčiji imajo te dni drugačno delo: zalivanje dreves. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters



Rdeči alarm za sosedi 


Kuhajo se tudi na Hrvaškem, kjer še naprej za večji del Jadrana velja rdeče opozorilo, za preostali del države pa večinoma velja rumeni alarm. V Istri se bodo najvišje temperature čez dan gibale okoli 37 stopinj Celzija. Niti ponoči se ne shladi. Po podatkih hrvaškega državnega hidrometeorološkega zavoda so na Hvaru ob 2. uri zjutraj izmerili 29,9 stopinje Celzija, v Splitu 29,8, v Senju in Dubrovniku pa po 28,9 stopinje Celzija. 

Rdeči alarm so razglasili tudi v nekaj mestih na severu Italije, in sicer v Bolzanu, Bologni, Campobassu, Firencah, Genovi, Perugii, Pescari in Rietiju, v četrtek pa že v 18 mestih, med drugim v prestolnici Rim, Trstu in Benetkah. 


Kako bo pri nas?


Tudi pri nas vremenoslovci opozarjajo na veliko toplotno obremenitev, ki bo danes in v prihodnjih dneh veljala predvsem po nižinah Primorske in v mestnih središčih. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 34, v Vipavski dolini in na Goriškem do 36 stopinj Celzija. V noči na četrtek se bodo zlasti nad vzhodno polovico države razširile plohe ali nevihte, ki se lahko nadaljujejo tudi v jutro.

»Jutri bo na Primorskem večinoma sončno, drugod spremenljivo oblačno. Nastajale bodo nevihte, ki bodo pogostejše na vzhodu države. Na Primorskem bo zapihala šibka burja, drugod v notranjosti vzhodni do severovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 21, ob obali okoli 23, najvišje dnevne od 28 do 31, na Primorskem od 32 do 36 stopinj Celzija,« so zapisali na spletni strani Agencije RS za okolje. V petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem popoldne bodo nastajale plohe in nevihte. Soparno bo. V soboto bo sončno, verjetnost za popoldanske nevihte bo spet manjša. Pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem večinoma šibka burja.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine