Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zaradi grožnje plazu bodo na Papui Novi Gvineji evakuirali 7900 ljudi

Po plazu, ki je provinco Enga prizadel pred dnevi, bi se razmere lahko še poslabšale. Z gore Mungo še odnaša zemljo in kamenje, zato bo potrebna evakuacija.
Obseg naravne katastrofe je velik. FOTO: Handout/AFP
Obseg naravne katastrofe je velik. FOTO: Handout/AFP
STA
28. 5. 2024 | 07:18
28. 5. 2024 | 09:18
2:42

Oblasti na Papui Novi Gvineji bodo zaradi grožnje novega plazu evakuirale skoraj 7900 ljudi iz bližine območja, kjer se je pred dnevi sprožil obsežen zemeljski plaz. Plaz je pod seboj po ocenah pokopal 2000 ljudi, Združeni narodi pa medtem opozarjajo, da je le malo verjetno, da bodo še našli preživele, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Številne države so Papui Novi Gvineji že napovedale pomoč. FOTO: Handout/AFP
Številne države so Papui Novi Gvineji že napovedale pomoč. FOTO: Handout/AFP

Prizadevanja za reševanje in pomoč ovirajo odročnost lokacije, prekinjene cestne povezave, močno deževje in nasilje plemen v bližini. Upravitelj province Enga Sandis Tsaka je zato opozoril, da bi se razmere lahko še poslabšale. Trenutno poskušajo urediti evakuacijo skoraj 7900 ljudi, saj z gore Mungalo še naprej odnaša zemljo in kamenje.

Satelitski posnetki iz ponedeljka so pokazali velikanski obseg naravne katastrofe. Med drugim se vidi ogromen madež rumenih in sivih ruševin, ki je presekal zeleno grmičevje in prekinil edino cesto v regiji.

Do prizadetega območja je mogoče priti le po zraku. FOTO: Emmanuel Eralia/AFP
Do prizadetega območja je mogoče priti le po zraku. FOTO: Emmanuel Eralia/AFP

Plaz, ki se je sprožil v petek, je pod seboj po ocenah pokopal okoli 2000 ljudi. Od takrat se poskušajo domačini in reševalci dokopati do njih. Vendar je upanja vse manj, da se bo še našlo preživele. Niels Kraaier iz lokalne pisarne Unicefa je za AFP opozoril, da ne gre več za reševalno misijo. »Zelo malo verjetno je, da bi preživeli,« je dejal o pogrešanih.

Številne mednarodne organizacije in države so že napovedale pomoč državi, med drugim Svetovna zdravstvena organizacija in Kitajska. Avstralija je medtem napovedala humanitarno pomoč v višini 1,5 milijona evrov, Nova Zelandija pa je danes obljubila za okoli 850.000 evrov pomoči, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Plaz je pod seboj pokopal 2000 ljudi. FOTO: Handout/AFP
Plaz je pod seboj pokopal 2000 ljudi. FOTO: Handout/AFP

Prizadeto območje je tako odročno, da je do njega mogoče priti skorajda izključno po zraku. Leži južno od ekvatorja, kjer so sicer pogosta močna deževja. Marca je zaradi zemeljskega plazu v bližnji provinci umrlo najmanj 23 ljudi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine