Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Sveti duh je hitro prisluhnil srbskemu voždu

Naslednik preminulega patriarha Irineja velja za podpornika oblasti na čelu z Aleksandrom Vučićem.
Zagrebško-ljubljanski metropolit Porfirije je kot svoj nazor izpostavil pomen božjega miru v sebi, ki je pogoj za širjenje miru med drugimi. FOTO: Zorana Jevtić/Reuters
Zagrebško-ljubljanski metropolit Porfirije je kot svoj nazor izpostavil pomen božjega miru v sebi, ki je pogoj za širjenje miru med drugimi. FOTO: Zorana Jevtić/Reuters
18. 2. 2021 | 17:10
18. 2. 2021 | 20:57
3:42
Zvonovi cerkve svetega Save v Beogradu so včeraj oznanili, da je cerkveni zbor s tajnim glasovanjem za novega poglavarja Srbske pravoslavne cerkve (SPC) izbral zagrebško-ljubljanskega metropolita Porfirija (Perića). Naslednik preminulega patriarha Irineja velja za podpornika sedanje oblasti na čelu z Aleksandrom Vučićem.

Episkopi so v kripti cerkve svetega Save s tajnim glasovanjem izbrali tri kandidate za vodenje SPC. V drugem krogu so imena vsakega od njih napisali na svoj listič in ga dali v ovojnico. Prihodnjega patriarha so izbrali z apostolskim žrebom, Porfirijeva tekmeca za 46. poglavarja SPC pa sta bila baški episkop Irinej (Bulović) in banjaluški episkop Jefrem. Cerkveni zbor je potekal za zaprtimi vrati.
 

Avtoritarna oblast ni ogrožena


Za prestol svetega Save je Sveti duh, ki je prisluhnil predsedniku Aleksandru Vučiću, že v drugem krogu izbral Porfirija. Njegov boj za uvrstitev med tri kandidate in izvolitev sta bila kratka; sabor je, na primer, za izvolitev patriarha Pavla leta 1990 potreboval kar devet krogov. S Porfirijem na čelu SPC Vučićeva avtoritarna oblast ne bo ogrožena. Porfirije je tako kot pokojni patriarh Irinej naklonjen srbskemu voždu. Podporo SPC bo potreboval tako pri notranjepolitičnih kot pri mednarodnih vprašanjih.

image_alt
Pastir Srbov bo obsojen na državni objem


Metropolit Porfirije, ki je že pred glasovanjem veljal za enega izmed favoritov za novega patriarha SPC, se je leta 1961 rodil v Bečeju v Srbiji. V duhovniški stan ga je leta 1985 kot duhovni oče sprejel baški episkop Irinej (Bulović). Leta 1986 je diplomiral na pravoslavni fakulteti v Beogradu, leta 2004 pa doktoriral v Atenah. Poznavalci ga uvrščajo v sodobnejšo strujo SPC.
 

Novi patriarh stavi na božji mir


V letih 2010 in 2011 je bil vojaški episkop. V Srbiji je bil prvi duhovnik, ki so mu zaupali koordinacijo sodelovanja SPC s srbsko vojsko. Vodenje zagrebško-ljubljanske metropolije je prevzel leta 2014. V Zagrebu Porfirije velja za človeka, zapisanega dialogu, ki zaupa v evropske in lokalne zakone ter v krščanski etos.

Porfirije glede na svoje izjave velja za naklonjenega srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću. FOTO: Dragutin Savic/Cropix
Porfirije glede na svoje izjave velja za naklonjenega srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću. FOTO: Dragutin Savic/Cropix


Kot pravi, je pripravljen na dialog z vsemi, ki se ne strinjajo z njegovimi idejami, če so odprti za njihovo preučevanje in pogovor. Porfirije je kot svoj nazor izpostavil pomen božjega miru v sebi, ki je pogoj za širjenje miru med drugimi. Kot je navedel, se zavzema za politiko, ki je v službi javnega interesa in ne izkrivljenega boja za moč in vpliv, ki povzroča številne krivice. Porfirije je izjavil, da je pripravljen sodelovati pri gradnji mostov med ljudmi in narodi, čeprav se zaveda, da bodo mnogi metali kamenje na graditelje z obeh bregov, tako iz političnih kot iz cerkvenih krogov.

Po izvolitvi poglavarja SPC bo vroč tudi izbor naslednika črnogorskega metropolita Amfilohija, ki je podlegel covidu-19. Med vodenjem pogrebne slovesnosti se je z novim koronavirusom okužil tudi patriarh Irinej, Amfilohije pa je veljal za ostrega kritika Vučića. Čeprav je Vučić gradil politično kariero na velikosrbskem nacionalizmu, se prikazuje kot zagrizen borec proti velikočrnogorskemu nacionalizmu. Na pomoč Svetega duha računa tudi v Črni gori.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine